Usporila inflacija u eurozoni

 Rast potrošačkih cijena u Europskoj uniji i eurozoni usporio je u travnju na godišnjoj razini, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata, potvrdivši prvu procjenu za eurozonu koja bi mogla zadati glavobolje Europskoj središnjoj banci (ECB) u pripremi okončanja programa poticajnih mjera.
Godišnja inflacija, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u travnju je na razini EU-a usporila na 1,4 posto, nakon 1,5 posto u ožujku, pokazalo je izvješće Eurostata,

U 19-članoj eurozoni također je oslabila za 0,1 postotni bod, na 1,2 posto, kao što je objavljeno u nedavnoj prvoj procjeni Eurostata.

U ECB-u se vode rasprave o eventualnom privođenju kraju programa kupnji obveznica ukupne vrijednosti 2.550 milijardi eura, koji je uveden prije više od tri godine kako bi se potaknulo jačanje inflacije prema zacrtanoj razini od nešto ispod dva posto.

Taj im cilj uporno izmiče budući da je 19-člana eurozona pokazala naznake usporavanja gospodarskog rasta u ovoj godini nakon što se u posljednjih pet godina postojano oporavljala od krize.

Inflacija koja isključuje promjenjive cijene energije i svježe hrane – koju preferiraju u ECB-u pri praćenju kretanja inflacije – u travnju je u eurozoni usporila na 1,1 posto, nakon 1,3 posto u prethodnom mjesecu.

Ukupno je u prošlom mjesecu dvanaest zemalja EU zabilježilo nižu godišnju stopu inflacije nego u prethodnom mjesecu. U Estoniji ostala je nepromijenjena a u njih četrnaest, uključujući Hrvatsku, bila je veća nego u ožujku.

Eurostatu nisu bili dostupni jedino podaci za Veliku Britaniju, pokazalo je izvješće. Daleko najizrazitiji rast cijena na godišnjoj razini zabilježen je u Rumunjskoj, za 4,3 posto, a slijede Slovačka i Estonija, s rastom potrošačkih cijena na godišnjoj razini od tri i 2,9 posto. U Hrvatskoj je rast cijena u travnju ubrzao na 1,4 posto, s 1,2 posto u prethodnom mjesecu.

Najslabiji rast cijena zabilježen je u Portugalu, od 0,3 posto, a pad cijena na godišnjoj su razini imali su samo Cipar i Irska, gdje su potrošačke cijene smanjene za 0,3 odnosno 0,1 posto.

You may also like

0 comments