Usporila godišnja inflacija u EU i Hrvatskoj, pale cijene energenata

Rast potrošačkih cijena na razini Europske unije u ožujku je na godišnjoj razini znatno usporio, uz pad stope inflacije u 17 zemalja članica, uključujući i Hrvatsku, pokazalo je najnovije izvješće europskog ureda za statistiku Eurostata.

U 28-članom EU u ovogodišnjem je ožujku godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), smanjena na 1,6 posto, s revidiranih dva posto u veljači, pokazalo je u srijedu izvješće statističkog ureda Europske unije. Godišnja stopa inflacije u EU za veljaču revidirana je s prvotno objavljenih 1,9 posto, zbog naknadnog uračunavanja podataka za Veliku Britaniju za veljaču 2017., a koji nisi bili dostupni u trenutku objave Eurostatova izvješća za EU i eurozonu 16. ožujka, napominju u izvješću statističkog ureda.

Među zemljama EU-a najviše godišnje stope inflacije u ožujku su zabilježene u baltičkim zemljama. U Latviji je ona u ožujku dosegnula 3,3 posto, u Litvi 3,2 a u Estoniji tri posto. Najslabiji pak rast potrošačkih cijena na godišnjoj je razini zabilježen u Rumunjskoj, od 0,4 posto, a u stopu ju slijede Irska i Nizozemska, s godišnjom inflacijom od po 0,6 posto.

U 17 zemalja EU-a rast potrošačkih cijena usporio je na godišnjoj razini, u šest zemalja je ostao nepromijenjen, dok je u pet zemalja inflacija ubrzala, navodi se u priopćenju Eurostata. U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om u ožujku iznosila 1,1 posto, nakon što je u veljači dosegnula 1,4 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

I u eurozoni je na godišnjoj razini znatnije usporio rast potrošačkih cijena, kao i na razini EU-a, i to na 1,5 posto u ožujku, s dva posto u veljači, kada je inflacija u 19-članom gospodarstvu premašila razinu od “nešto ispod dva posto” koliko ciljaju u Europskoj središnjoj banci (ECB). Time su u Eurostatu potvrdili preliminarnu procjenu objavljenu krajem ožujka.

Među kategorijama proizvoda glavnu podršku cijenama pružile su stavke poput motornih goriva i lož ulja, dok su im uteg bile telekomunikacije, putovanja i odjeća, pokazalo je izvješće. Na mjesečnoj su razini u EU potrošačke cijene u ožujku porasle za 0,6 posto, a u eurozoni za 0,8 posto.

Najizrazitiji rast cijena zabilježen je u Portugalu i Italiji, za dva odnosno 1,9 posto, a slijede Grčka, s rastom od 1,4 posto, te Španjolska i Litva, s rastom cijena od po 1,1 posto. U Hrvatskoj su potrošačke cijene na mjesečnoj razini porasle za 0,2 posto, pokazalo je Eurostatovo izvješće. Pad cijena na mjesečnoj razini zabilježen je u tri zemlje članice, pri čemu najviše u Bugarskoj, za 0,5 posto. Slijede Luksemburg i Slovačka, gdje su potrošačke cijene blago skliznule za po 0,1 posto.

You may also like