Usporenost cijepljenja spustilo cijenu nafte

Daljnji pad zaliha u SAD-u

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 68 dolara jer su strahovanja od slabije potražnje u Europi zbog usporenog cijepljenja protiv covida 19 potisnula u drugi plan pad zaliha u SAD-u.

Nekoliko europskih zemalja zaustavilo je uporabu AstraZenecinog cjepiva protiv covida 19 zbog provjere nuspojava. Njemačka bilježi rast novih slučajeva zaraze koronavirusom, a Italija uvodi mjere zaključavanja.

“Obustava (cijepljenja) neće pomoći ekonomskom ni oporavku potražnje za gorivom u bloku (EU-a). Nadamo se da će Europa ubrzati sporo procjepljivanje”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Cijenama nafte na ruku ne idu ni izvješća Međunarodne agencije za energiju (IEA) koja procjenjuje da se potražnja za naftom neće vratiti na pretpandemijske razine prije 2023. godine i da bi mogla dosegnuti vrhunac ranije nego što se očekivalo.

Kočnica cijenama bio je i jači dolar, koji smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta.

Tržište je pak dobilo potporu dobilo od izvješća Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu za milijun barela. Analitičari su očekivali da će pokazati rast.

Trgovci sada očekuju službene podatke o zalihama koje će vlada objaviti tijekom dana.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 66,89 dolara, što znači da je pala 1,29 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments