Usporeno kinesko gospodarstvo, smanjene cijene nafte – burze pale

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer su ulagače, ionako zabrinute zbog mogućih posljedica trgovinskog rata između SAD-a i Kine, na oprez naveli podaci o usporavanju rasta kineskog gospodarstva.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto. Pritom su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,2 i 0,5 posto. U Japanu se danas zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače zabrinuo je jutros objavljeni podatak da je kineski bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju porastao 6,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, sporije u odnosu na 6,8 posto, koliko je rastao u prethodna tri kvartala.

Premda je rast BDP-a u skladu s očekivanjima analitičara, ulagače je zabrinuo podatak o slabijem nego što se očekivalo rastu industrijske proizvodnje. Ti podaci zajedno pokazuju, kažu analitičari, da se rast gospodarstva nastavlja usporavati pod utjecajem nastojanja da se ograniče preveliki financijski rizici, i to u doba kada Kini prijeti trgovinski rat sa SAD-om.

Doduše, zabrinutosti u vezi trgovinskog rata ponešto su splasnule nakon prošlotjednih poruka iz Washingtona da bi SAD i Kina mogle ponovno otvoriti pregovore, ako je Peking spreman uložiti ozbiljne napore u provođenje strukturnih promjena.

No, ulagači su i dalje oprezni jer su od početka svibnja Kina i SAD održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata.

Kinesko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju 6,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je sporiji rast u usporedbi sa 6,8 posto u prethodnom kvartalu, pokazali su u ponedjeljak objavljeni podaci kineskog ureda za statistiku.

Usporavanje rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), koje traje već neko vrijeme, u skladu je s procjenama analitičara, a podaci dolaze u razdoblju kada se tamošnja vlada bori sa suzbijanjem rastućih dugova i kada trgovinske napetosti sa SAD-om eskaliraju.

SAD je prošlog tjedna podigao udjele u trgovinskom ratu, najavljujući dodatne carine na još 200 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode. “Rast BDP-a se ublažio… zbog slabije globalne trgovine i zaoštravanja financijske politike od početka 2018.”, poručili su analitičari Oxford Economics u osvrtu na podatke. Očekuju da će spori rast kredita i ublažavanje aktivnosti na tržištu nekretnina – zajedno s “intenziviranim trgovinskim konfliktom sa SAD-om” – pritisnuti rast kineskog gospodarstva u drugoj polovici 2018. godine.

SAD je 6. srpnja stavio carine na 34 milijarde dolara vrijednu kinesku robu, otvarajući put trgovinskom ratu s drugim najvećim svjetskim gospodarstvom. Kina je uzvratila istom mjerom i poručila kako je SAD pokrenuo “najveći trgovinski rat u gospodarskoj povijesti”.

Tom Rafferty iz The Economist Intelligence Unit (EIU) rekao je kako su više zabrinuti zbog smanjene potražnje u Kini nego iz inozemstva. “EIU je više zabrinut zbog usporavanja domaće potražnje u kineskom gospodarstvu, sa stalnim slabljenjem ulaganja i usporenim rastom potrošnje, a to su mnogo važniji pokretači rasta od izvoza”, poručio je u analizi.

Kineski trgovinski suficit sa SAD-om dosegnuo je u lipnju rekordnih gotovo 29 milijardi dolara, dok je izvoz u Ameriku ostao snažan, što je dodatno zaoštrilo trgovinske tenzije između Washingtona i Pekinga. Američki predsjednik Donald Trump nedavno je nagovijestio kako bi više od 500 milijardi dolara kineske robe moglo biti pogođeno tarifama. To je gotovo jednaka vrijednosti cijelom prošlogodišnjem iznosu izvezene kineske robe u SAD.

A cijene su nafte nastavile silaznom putanjom jer su smanjenje bojazni od poremećaja u ponudi. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,7 posto, na 74,80 dolara, nakon što je prošloga tjedna pala 2,7 posto. Na američkom je tržištu, pak, nakon prošlotjednog pada od gotovo 4 posto, cijena barela jutros skliznula daljnjih 0,5 posto, na 70,65 dolara. I na valutnim tržištima vlada oprez, pa tečajevi najznačajnijih valuta ne osciliraju značajnije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,73 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,74 boda.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj porasla 0,1 posto, na 112,50 jena. Dolar je stabilan i u odnosu na europsku valutu, pa se jutros tečaj eura kreće oko 1,1680 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 1,1685 dolara.

You may also like

0 comments