Usporavanje kineskog gospodarstva zabrinulo investitore

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi potonuli oko 2 posto, zbog čega su uronili u područje korekcije, jer su ulagače zabrinuli podaci koji ukazuju na usporavanje rasta kineskog, ali i cjelokupnog globalnog gospodarstva.
Dow Jones skliznuo je 496 bodova ili 2,02 posto, na 24.100 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,91 posto, na 2.599 bodova, a Nasdaq indeks 2,26 posto, na 6.910 bodova. Nakon nekoliko dana rasta cijena dionica, zahvaljujući optimizmu da bi trgovinski dogovor između SAD-a i Kine mogao biti postignut u roku, jučer je entuzijazam ulagača splasnuo. Uznemirili su ih slabiji nego što se očekivalo podaci koji pokazuju da se rast kineskog gospodarstva osjetno usporava.

U studenome je u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu promet u maloprodaji porastao po najnižoj stopi od 2003., dok je industrijska proizvodnja ojačala najsporije u posljednje tri godine jer je oslabila domaća potražnja. „Podaci ukazuju na slabost kineskog gospodarstva, što je rezultat trgovinskog rata, a ulagače zabrinjava i krvarenje globalnog gospodarstva”, kaže Ryan Larson, direktor u tvrtki RBC Global Asset Management.

Kineski mediji pišu kako vlasti razmatraju nove mjere koje bi trebale spriječiti daljnje usporavanje rasta gospodarstva. Neki analitičari očekuju, naime, da bi se u idućoj godini rast kineskog gospodarstva mogao usporiti na 6 posto, najnižu razinu od 1990. godine, dok se ove godine očekuje rast od 6,5 posto.

Uz to, ulagači su, kažu analitičari, zabrinuti zbog očekivanja da će američka središnja banka Fed uskoro povećati kamatne stope, usporavanja rasta globalnog gospodarstava, negativnih signala s tržišta obveznica koji najavljuju približavanje recesije u SAD-u, nesigurnosti u vezi brexita…

Zbog toga ulagače nije ohrabrio ni podatak o snažnom rastu prometa u maloprodaji u SAD-u, koji pokazuje da jačanje potrošnje i dalje podržava rast gospodarstva. „Solidni podaci o temeljima koji podržavaju američko gospodarstvo ostali su u sjeni naznaka usporavanja rasta globalnog gospodarstva”, kaže Phil Blancato, direktor u tvrtki Ladenburg Thalmann Asset Management.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones izgubio je 1,25 posto, dok je S&P 500 pao 1,2, a Nasdaq indeks 0,8 posto. Zbog toga su sada Dow Jones i S&P 500 indeks ponovno u području korekcije, odnosno 10 posto ispod svojih rekordnih razina dosegnutih prije nešto više od dva mjeseca. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,47 posto, na 6.845 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,54 posto, na 10.865 bodova, a pariški CAC 0,88 posto, na 4.853 boda.

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, nakon oštrog pada Wall Streeta na kraju prošloga tjedna, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,1 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji ojačale između 0,1 i 0,9 posto. U Singapuru su pak, pale oko 0,3 posto. Na samom početku trgovanja, većina je indeksa bila u minusu jer je ulagače obeshrabrio oštar pad Wall Streeta u petak. Dow Jones potonuo je 2,02, a S&P 500 1,9 posto, zbog čega su ti indeksi ponovno u području korekcije, odnosno 10 posto ispod svojih rekordnih razina dosegnutih prije nešto više od dva mjeseca.

No, kasnije su se azijska tržišta ponešto oporavila jer su američki terminski indeksi blago porasli, što najavljuje stabilizaciju Wall Streeta na početku ovoga tjedna. Međutim, ulagači nisu voljni znatnije riskirati zbog naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, posebice kineskog.

Krajem prošloga tjedna objavljeno je da je u studenome u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu promet u maloprodaji porastao po najnižoj stopi od 2003., dok je industrijska proizvodnja ojačala najsporije u posljednje tri godine jer je oslabila domaća potražnja.

Isto tako, usporava se rast gospodarstva eurozone. A kako je američko gospodarstvo u boljoj formi, na valutnim je tržištima dolar snažan, pa se njegova vrijednost prema košarici valuta kreće oko najviših razina u 19 mjeseci. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,45 bodova, nedaleko 97,71 boda, najviše razine od svibnja 2017.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo 113,40 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 113,35 jena  U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,1305 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Podršku dolaru pružaju i očekivanja većine analitičara da će američka središnja banka ovoga tjedna, već četvrti put ove godine, povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova. A cijene su nafte jutros stabilne, nakon što su prošloga tjedna pale više od 2 posto. Na američkom je tržištu cijena barela jutros gotovo nepromijenjena u odnosu na petak, kreće se oko 51,20 dolara.

You may also like

0 comments