Usporavanje inflacije podiglo svjetske burze

Zbog pada cijene goriva

Cijene dionica na Wall Streetu u srijedu su uzletjele na krilima objave da je inflacija u SAD-u u srpnju na godišnjoj razini iznosila 8,5 posto, manje od očekivanja i niže nego mjesec dana ranije, što je ojačalo nade investitora da će Fed sada biti manje agresivan s podizanjem kamatnih stopa.

Oštar pad cijene benzina pomogao je usporavanju rasta godišnje inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu s rekordnih lipanjskih 9,1 posto, na 8,5 posto u srpnju. Na mjesečnoj razini indeks je gotovo stagnirao, nakon što je u lipnju porastao 1,3 posto, objavilo je ministarstvo rada.

Taj podatak potaknuo je uzlet cijena dionica, budući da je prvi uočljiv znak olakšanja za Amerikance, koji već mjeecima pozorno prate rast cijena.

Tržišni sudionici sada procjenuju da su šanse da Fed u rujnu ponovno podigne kamatne stope za 0,75 postotnih bdova, treći put uzastopno, na svega 43,5 posto, dok je prije objave podatka o inflaciji taj postotak iznosio gotovo 70 posto. Većina ih sada procjenjuje, njih 56,5 posto, da će Fed podići kamate za 0,5 posto.

Jučerašnji uzlet cijena zahvatio je sve dioničke sektore, a najviše su na dobitku bile dionice kompanija čije poslovanje ovisi o gospodarskom ciklusu.

Fed je od ožujka podignuo ključne kamatne stope za 2,25 postotnih bodova, zabrinuvši investitore da bi tako oštar skok troškova zaduživanja mogao američko gospodarstvo gurnuti u recesiju. Usporavanje inflacije u srpnju prvi je pozitivni znak vezan uz cjenovne pritiske otkad je Fed započeto ciklus monetarnog zaoštravanja.

Usporavanje rasta inflacije u SAD-u poduprlo je i rast europskih burzi, pri čemu je Stoxx 600 indeks jučer porastao za jedan posto.

Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak se očekuje nastavak skromnog trgovanja i stagnacija Crobexa, unatoč optimizmu na globalnim burzama zbog usporavanja inflacije u SAD-u, budući da je i dalje većina tržišnih sudionika odsutna zbog sezone godišnjih odmora.

Azijske burze u četvrtak su porasle, prateći uzlet na Wall Streetu nakon objave podatka o usporavanju rasta inflacije u SAD-u, što je ojačalo nade investitora da bi Fed mogao biti manje agresivan oko podizanja kamatnih stopa, dok je tečaj dolara iz istog tog razloga zabilježio najveći pad u zadnjih pet mjeseci.

You may also like