Uslijed Brexita izvoz im potonuo 40 posto

Britanski statistički ured

Britanska robna razmjena s Europskom unijom potonula je u siječnju u uvjetima novog trgovinskog režima nakon brexita i opetovanog uvođenja mjera zatvaranja zbog širenja koronavirusa, izvijestio je u petak statistički ured.

Britanski izvoz robe u EU, isključujući nemonetarno zlato i druge plemenite metale, potonuo je u siječnju 40,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio je ONS. Uvoz je pao 28,8 posto.

ONS je već ranije upozorio da će utjecaj pandemije koronavirusa otežati utvrđivanje posljedica brexita i novih carinskih aranžmana u podacima za siječanj.

Naznake štete koju je brexit prouzročio u trgovini ipak se naziru, istaknuli su u petak. “Vanjski dokazi sugeriraju da bi se usporavanje robne trgovine početkom siječnja 2021. dijelom moglo pripisati i poremećajima koje je prouzročio kraj prijelaznog razdoblja”, napominje ONS.

Slabi podaci vjerojatno odražavaju zatišje nakon gomilanja zaliha u studenome i prosincu, uoči završetka prijelaznog razdoblja brexita, ali i opetovano zatvaranje zbog širenja koronavirusa, objašnjavaju statističari. Britanski deficit u robnoj razmjeni, uključujući i zemlje izvan EU-a, smanjio se sa 14,3 milijarde u prosincu na 9,8 milijardi funti u siječnju.

You may also like

0 comments