Uskraćeni za više od 250 milijardi dolara

Analiza
Globalni iznos dividendi isplaćenih ove godine smanjit će se između 17,5 i 20 posto, odnosno za približno 263 milijardi dolara, kao rezultata krize izazvane koronavirusom, pokazuje izvješće investicijske tvrtke Janus Henderson objavljeno u ponedjeljak. Međutim, već iduće godine moglo bi doći do snažnog oporavka, prenosi Reuters.

Iako procjena Janus Hendersona znači da će smanjenje iznosa dividendi biti niže nego što su se financijski analitičari pribojavali na početku pandemijske krize, ipak se radi o najvećem padu još od 2009. godine kada je globalna financijska kriza bila na vrhuncu.

Dividende su vodeći izvor profita od ulaganja u dionice za dugoročne investitore, poput mirovinskih fondova. Međutim, kako bi izdržale krizu izazvanu koronavirusom, svjetske kompanije smanjile su u trećem tromjesečju iznos namijenjen za isplatu dioničarima za 55 milijardi dolara, odnosno 11,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Konkretno, u trećem tromjesečju isplaćeno je 329,8 milijardi dolara. Međutim, dobra je vijest što pad usporava. U drugom kvartalu uslijed nesigurnosti oko poslovanja u uvjetima pandemije dividende su potonule za 108 milijardi dolara, odnosno 22 posto na godišnjoj razini. S druge strane, valja naglasiti da je pad manje drastičan je sezonalna karakteristika isplate dividendi u trećem kvartalu više ide na ruku onim dijelovima svijeta gdje su dividende bile otpornije na krizu.

U optimističnom scenariju Janus Henderson procjenjuje da će se iznos dividendi u cijelom svijetu smanjiti za 17,5 posto te će se u džepove dioničara sliti 1,2 bilijuna dolara. U pesimističnom scenariju pad će iznositi malo više od 20 posto, pa će dividende u 2020. dosegnuti 1,16 bilijuna dolara. Prema sektorskoj podjeli, najgore su u trećem tromjesečju prošle kompanije koje ovise o potrošnji, poput proizvođača automobila i turističkih kompanija. U tom je sektoru zabilježen pad od 43 posto. Sektori medija, zračnog prijevoza i banaka također su pogođeni dok su farmaceuti te prehrambene kompanije i trgovci hranom isplaćivali više dividende. Odlično poslovanje tehnoloških kompanija tijekom pandemije vidljivo je i u njihovoj dividendnoj politici. Naime, Microsoft je na putu da ove godine postane najveći isplatitelj dobiti dioničarima, s očekivanim rastom od 10 posto u četvrtom tromjesečju.

Prema zemljopisnoj podjeli, najviše je „stradala“ Velika Britanija gdje su dividende manje za 42 posto, a slijedi je Australija s padom od 40 posto. Američke dividende manje su za 4 posto, s time da je smanjenje zabilježeno i u otkupu dionica. Isplate u Japanu snižene su 16 posto, a najviše su ih srezali tamošnji izvoznici. Jedina svijetla točka je Kina i Hong Kong gdje su dividende porasle za 3,3, odnosno čak 10 posto. Štoviše, najveći isplatitelj u trećem tromjesečju je China Construction Bank. Kina među 10 najvećih isplatitelja još dva predstavnika, China Mobile na trećem mjestu te Industrial & Commercial Bank of China na 9. poziciji. Tračak nade u relativno brzi oporavak isplata dobiti dioničarima budi činjenica da su s isplatama opet počele kompanije koje su ih početkom godine suspendirale, iako dioničarima daju manje novca. Dodatni razlog za optimizam je skorašnji dolazak cjepiva protiv koronavirusa, ističu u Janus Hendersonu.

„Ovo je bila najgora godina od svjetske financijske krize“, ističe Jane Shoemake, investicijska direktorica u Janus Hendersonu. „No, ako se život bude mogao vratiti u normalu, čak i kompanije iz nekih najpogođenijih sektora poput turističkog ili maloprodajnog bit će u mogućnosti opet započeti isplatu dividendi“, smatra Shoemake. U Janus Hendersonu procjenjuju da bi iznos isplaćenih dividendi iduće godine mogao skočiti i do 12 posto, ovisno o dinamici suzbijanja zaraze te o ukidanju regulatorne zabrane isplate europskim bankama. U najgorem slučaju, dividende će iduće godine stagnirati, smatraju analitičari, a donosi Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments