Uskoro smjena na čelnom mjestu INA-e

U Budimpešti je danas uspješno održana Glavna skupština MOL-a. Dioničari su odobrili izvješće Uprave u vezi financijskog poslovanja za 2017. godinu, a odobrili su i konsolidirano financijsko izvješće. Uz to je Glavna skupština odobrila rad Uprave tijekom poslovne 2017. godine te dala razrješnicu članovima Uprave.
Glavna skupština prihvatila je prijedlog Uprave o raspodjeli dobiti putem isplate dividende od 94 mlrd. forinti, što predstavlja značajno povećanje u usporedbi s prošlom godinom. Osnovna dividenda porasla je za 9%, na 85 forinti po dionici u usporedbi s prošlogodišnjih 78,125 forinti po dionici. Time se nastavlja trend postupnog povećanja redovite dividende koji je prisutan posljednjih godina. Uz to, dioničari su odobrili posebnu dividendu koju je predložila Uprava na temelju snažnog novčanog toka ostvarenog u 2017. Posebna dividenda iznosi dodatnih 50% iznosa osnovne dividende odnosno 42,5 forinti po dionici, čime ukupna dividenda po dionici za financijsku 2017. godinu iznosi 127,5 forinti.

Glavna skupština odobrila je prijedlog Uprave da g. Zsolt Hernádi ponovno bude izabran za člana Uprave. Uz to, g. Zoltán Áldott i prof. dr. András Lánczi izabrani su za članove Nadzornog odbora, a dioničari su ujedno odobrili i izbor g. Csabe Szabóa za člana Nadzornog odbora kao predstavnika zaposlenika. Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe, osvrnuo se na generalnu skupštinu: “Želio bih zahvaliti našim dioničarima na njihovoj potpori odlukama koje je predložila Uprava. Počašćen sam što započinjem još jedan mandat kao predsjednik Uprave MOL Grupe. 2017. je bila uspješna godina tijekom koje smo uložili mnogo truda kako bismo započeli ostvarivati našu stratešku transformaciju za razdoblje nakon doba motornih goriva, istovremeno ostvarujući izuzetne financijske i operativne rezultate. Naš snažni financijski okvir omogućit će nam da u 2018. godini nastavimo transformaciju našeg poslovanja te da u nadolazećim godinama postupno povećamo povrat investicije našim dioničarima.”

Danas je predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott izabran za člana Nadzornog odbora MOL Grupe te je najavio namjeru odlaska s navedene pozicije u Ini nakon što se u lipnju održi Glavna skupština kompanije. MOL je najavio kako Nadzornom odboru Ine želi predložiti imenovanje Sandora Fasimona za predsjednika Uprave Ine.

Na Glavnoj skupštini MOL-a održanoj 12. travnja u Budimpešti g. Áldott imenovan je članom Nadzornog odbora MOL-a, koji nadgleda aktivnosti kompanije globalno u više od 30 zemalja. G. Áldott također je imenovan članom Nadzornog odbora Slovnafta na Glavnoj skupštini te kompanije održanoj 5. travnja 2018. Kao član Nadzornog odbora g. Áldott neće više biti član Odbora izvršnih direktora MOL Grupe.

G. Zoltán Áldott službeno je obavijestio predsjednika Nadzornog odbora Ine kako želi dati ostavku na poziciju predsjednika Uprave Ine. G. Áldott obavljat će sve svoje dužnosti kao predsjednik Uprave Ine dok Nadzorni odbor Ine ne imenuje njegovog nasljednika.

G. Zoltán Áldott imenovan je na poziciju predsjednika Uprave Ine u travnju 2010. s ciljem spašavanja kompanije od stečaja i preoblikovanjem u profitabilnu organizaciju koja generira vrijednost za svoje dioničare. G. Áldott izvrsno se nosio s ozbiljnim izazovima, što također pokazuju i rezultati Ine za 2017. godinu. Uz to, g. Áldott uložio je maksimalne napore kako bi transformirao Inu iz državne u kompaniju koja posluje po tržišnim načelima u skladu s najboljim međunarodnom poslovnom praksom.

MOL je najavio kako želi predložiti Nadzornom odboru Ine imenovanje g. Sandora Fasimona na poziciju predsjednika Uprave Ine.

Tko je Sandor Fasimon?

G. Fasimon član je Odbora izvršnih direktora MOL Grupe od 2011. godine, što će ostati i nakon što preuzme novu poziciju u Ini. Jedan je od najiskusnijih rukovoditelja. Na čelu MOL-a Mađarska uspješno je povećao proizvodnju ugljikovodika na zrelim mađarskim poljima nakon godina pada. Pod njegovim vodstvom rafinerija Dunav u Mađarskoj postala je jedna od najučinkovitijih u Europi, a također je u Mađarskoj pokrenuo i najveći industrijski petrokemijski razvojni ciklus srednjoistočne Europe. G. Fasimon uspješno je povećao učinkovitost poslovanja kompanije i od mađarskog MOL-a učinio izvrsnu i efikasnu organizaciju.

Poznat je kao fokusiran donositelj odluka i odličan pregovarač, npr. Između ostalog uspješno je priveo kraju prodaju MOL-ove veleprodaje plina E.onu u 2006. Njegove ključne zadaće uključivale su širok spektar najvažnijih pitanja u odnosima s dionicima, kontakte s vladom i državnim institucijama, a tijekom njegova rada MOL je osigurao veliki broj novih potencijalnih koncesija u Mađarskoj.

G. Fasimon priključio se MOL-u 1998. godine kao direktor opskrbe u području sirove nafte i proizvoda od sirove nafte. Između 2006. i 2009. bio je generalni direktor MOL-a u Rusiji, dok je 2011. postao član Odbora izvršnih direktora gdje je prvotno bio odgovoran za istraživanje i proizvodnju Grupe. 2013. godine g. Fasimon imenovan je čelnikom MOL-a Mađarska. Diplomirao je na Državnom institutu međunarodnih odnosa u Moskvi te osim mađarskog govori engleski, ruski i arapski.

You may also like

0 comments