Uskoro rusko-iranski naftni sporazum

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je kako će Rusija i Iran „tijekom mjeseca“ početi realizaciju ranije ugovorenog sporazuma „nafta u zamjenu za robe“.
Dvije zemlje usuglasile su sve glavne dokumente o isporukama iranske nafte, izjavio je ruski ministar na zajedničkoj konferenciji za medije s iranskim kolegom Seidom Mohammadom Husseinom Adeliem.

Prema memorandumu, ranije potpisanom od strane dviju država, Iran će Rusiji isporučivati naftu u zamjenu za proizvode, najvećim dijelom industrijske robe i one iz sfere tehnologije. Rusija bi u okviru tog sporazuma iz Irana trebala kupovati 100 tisuća barela nafte dnevno. Iran izvozi svoj glavni proizvod, a ruske tvrtke dobivaju prostor za plasiranje svojih roba i usluga na velikom iranskom tržištu. Kupljenu iransku naftu Rusija namjerava prodavati odvojeno od svoje, u prvom redu zemljama koje tu naftu i kupuju. Ovaj sporazum trebao bi povećati trgovinsku razmjenu između dviju država, kazao je ruski ministar.

SAD su se  dugo vremena protivile ovom sporazumu između Rusije i Irana, koji se razmatrao još u vrijeme prije uvođenja međunarodnih sankcija Iranu zbog njegovog nuklearnog programa. Moskva je tada, želeći biti konstruktivan partner Washingtonu, od tog posla odustala, a također se naknadno i priključila uvođenju protuiranskih gospodarskih sankcija. Danas je očito drugo vrijeme i na sceni su potpuno novi geopolitički odnosi, u kojima ostaje sve manje mjesta za gospodarsku i svaku drugu suradnju Rusije i SAD-a, a što onda i rezultira sporazumima ovakvog i sličnog tipa.

You may also like

0 comments