Uskoro potpuna izolacija Irana?

Uvoz iz Irana blizu nuli?
Uvoz nafte iz Irana, čak i u zemljama kojima je SAD odobrio izuzeće od sankcija smanjen je na nulu, poručio je ovoga tjedna američki dužnosnik.

Dodao je kako se poboljšavaju uvjeti na svjetskom tržištu što će pomoći u potpunoj izolaciji Irana.

Nakon što je u svibnju 2018. Godine Donald Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma, sklopljenog 2015. Godine između Iran I svjetskih sila, smatrajući ga nepovoljnim po SAD jer Iran podupire terorizam te sukobe u Siriji I Jemenu, SAD su ponovno uvele sankcije.

Iako je cilj bio potpuna izolacija Irana, privremena izuzeća Washington je odobrio Kini, Indiji, Grčkoj, Italiji, Tajvanu, Japanu, Turskoj I Južnoj Koreji, kako ne bi došlo do poremećaja na svjetskom tržištu.

Uoči svibnja, kada ta izuzeća ističu pokrenuti su razgovori tih zemalja I administracije Donalda Trumpa te se očekuje potpuna izolacija Irana, jer dio je zemalja sveo trgovinu s Iranom na nulu. Do sada su sankcije Iranu uklonile s tržišta oko 1.5 milijuna barela iranske nafte.

Nova izuzeća mogle bi dobiti Kina, Indija, Južna Koreja I Turska, ali bi im se moglo limitirati uvoz na oko 1.1 milijuna barela na dan.

Cijene nafte u utorak su postigle najvišu razinu u 2019. s naftom Brent koja se približila 70 dolara za barel kada se očekuje da bi daljnje sankcije Iranu i poremećaj u Venezueli mogli produbiti smanjenje ponude koje predvodi OPEC.

You may also like

0 comments