Home Ekonomija Uskoro potpisivanje bezcarinskog sporazuma za IT tehnologiju

Uskoro potpisivanje bezcarinskog sporazuma za IT tehnologiju

by admin

Sudionici svjetskih trgovinskih pregovora usmjerenih ukidanju carina na proizvode informacijske tehnologije (IT) usuglasili su se proteklog vikenda oko proširenja liste proizvoda koji bi bili obuhvaćeni novim sporazumom.Pregovarači su kazali da je 54 zemalja postiglo preliminarni dogovor o proširenju liste na 200-tinjak IT proizvoda na koje bi se ukinule carine. Riječ je o listi proizvoda čija godišnja trgovinska vrijednost doseže oko 1.000 milijardi dolara, objavila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Predstavnici SAD-a, Kine, Japana i drugih zemalja sastali su se u Ženevi kako bi do petka finalizirali takozvani Sporazum o informacijskoj tehnologiji. Američki trgovinski predstavnik Michael Froman sporazum je nazvao “značajnim napretkom” u pregovorima, a glavni direktor WTO-a Roberto Azevedo na Tweeteru je objavio da imaju “osnovu za sporazum”. “Vrlo sam optimističan da ćemo imati konačni uspješni sporazum do kraja idućeg tjedna”, napisao je tijekom vikenda Azevedo. Ta lista obuhvaća proizvode poput poluvodiča, uređaja globalnog pozicioniranja (GPS), zvučnika i konzola za video igre.

U Udruženju industrije poluvodiča procijenili su da će navedeni sporazum povećati globalni bruto domaći proizvod (BDP) za oko 190 milijardi dolara godišnje. Dodali su i da su pregovarači također izradili nacrt vremenskog okvira u kojem bi se postupno ukidale carine na proizvode čije se carine ne bi odmah svodile na nultu stopu. Pregovarači koji su sudjelovali na sastancima od 14. do 18. srpnja očekuju da će njihove vlade potpisati sporazum do petka.

Related Posts