Uskoro novi vd predsjednika uprave Janafa

Tomislav Ćorić
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u ponedjeljak da će u idućim danima Vlada predložiti Nadzornom odboru Janafa osobu koja će obnašati dužnost predsjednika Uprave tog trgovačkog društva do izbora novog putem javnog natječaja.

“O tome će biti riječi u idućim danima s obzirom na činjenicu da je Kovačević pod istragom, odnosno u istražnom zatvoru na mjesec dana, a s druge strane, statut trgovačkog društva Janafa d.d. onemogućava da bilo tko alternativno predstavlja društvo”, rekao je Ćorić u izjavi novinarima nakon posjeta mesnoj industriji Vajda.

Kako je Republika Hrvatska većinski vlasnik Janafa, Vlada će predložiti Nadzornom odboru ime osobe koja će obnašati tu dužnost u prijelaznom razdoblju do dovršetka javnog natječaja na kojem će biti odabran predsjednik Uprave, naveo je Ćorić, dodavši da u ovom trenutku ne može govoriti o imenu te osobe.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je u petak navečer jednomjesečni istražni zatvor uhićenoj desetorici osumnjičenika u aferi Janaf zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, među kojima je i predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević, a u sklopu istrage oko navodnog davanja mita za odobravanje milijunskih poslova preko natječaja tvrtki Elektrocentar.

Na upit što je Vlada dosad napravila po pitanju Zakona o javnoj nabavi te što kani u budućnosti, s obzirom da je SOA u jučer objavljenom izvješću navela javnu nabavu kao glavni izvor korupcije, Ćorić je rekao da je zakon o javnoj nabavi predmet Vladina proučavanja te najavio da će u 2021. biti donijete izmjene tog zakona.

“Riječ je o zakonskom okviru koji se odnosi na, prema mišljenjima analitičara, preko 30 milijardi kuna vrijednu javnu nabavu, i doista je riječ o ogromnom novcu”, kazao je ministar, dodavši da taj proces mora biti maksimalno transparentan, jer time se eliminira dobar dio rizika.

You may also like

0 comments