Uskoro novi nadzorni odbor EPS-a

Dubravka Đedović

Novi Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) bit će uskoro formiran, kako je izjavila ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Odbor će se sastojati od stručnjaka iz zemlje i svijeta, kao i predstavnika zaposlenih. Glavni cilj formiranja ovog odbora je uspostaviti profesionalno upravljanje u kompaniji te postići uspjeh koji će biti primjer za regiju. EPS je najvažnija kompanija u Srbiji i ima veliki potencijal za razvoj.

Ministrica Đedović je također istaknula da postoje podjele unutar sindikata i da će biti potrebna podrška Ministarstva rada u vezi s legitimnošću sindikata. Međutim, njen fokus je na prosječnom radniku i poboljšanju uvjeta rada, pružanju pristupa skrbi te mogućnosti povećanja plaća ako EPS ostvari bolje rezultate.

Važno je napomenuti da cilj reformi nije privatizacija EPS-a. Ministrica je otkrila da postoje otpori reformama dijela rukovodstva i sindikata koji se bore za očuvanje svojih funkcija i privilegija. Ona je također iznijela podatak da je proizvodnja u Kolubari, rudniku ugljena, smanjena za više od 40% u odnosu na prošlu godinu te da su kasnile neke investicije. Rezultati ostvareni u EPS-u nisu zadovoljavajući s obzirom na činjenicu da je ova godina imala više cijene električne energije, bolju hidrologiju i blagu zimu u usporedbi s prethodnom godinom. Također, svi troškovi nisu prikazani. Ministrica ističe potrebu za poboljšanjem proizvodnje električne energije u Kolubari, koja je u svibnju bila na niskoj razini. Država je prisiljena uvoziti ugljen zbog problema u domaćoj proizvodnji.

You may also like