Uskoro nove sankcije Rusiji

Europska unija odobrila je pravni okvir za sankcije protiv uporabe kemijskog oružja, objavili su u ponedjeljak ministri vanjskih poslova Europske unije.
Tom se mjerom Europskoj uniji omogućuje da sankcionira Rusiju za njezinu navodnu ulogu u napadu nervnim plinom na dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćer u britanskom gradu Salisburyju u ožujku ove godine.

Sankcije će se primijeniti protiv “osoba i entiteta” povezanih s kemijskim oružjem “bez obzira na njihovu nacionalnost i lokaciju”, rekli su ministri u priopćenju za medije. Mjera će se također primijeniti prema svakome tko će pomagati ili poticati takve napade.

Važno je “razjasniti da nešto poput toga ne može ostati nekažnjeno”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova prije sastanka ministara vanjskih poslova u Luxemburgu. Nove mjere uključit će mogućnost da se nametne zabrana putovanja, zamrzne imovina te da se zabrani državljanima ili skupinama u EU da stave na raspolaganje novac bilo kome s popisa za sankcije.

Velika Britanija u rujnu je optužila dva ruska obavještajca da su odgovorni za trovanje Skripala i njegove kćeri. Ruski dužnosnici opovrgnuli su bilo kakvu umiješanost u trovanje unatoč jakim dokazima koji govore suprotno. Britanski tužitelji optužili su dvojicu osumnjičenih u odsutnosti za urotu za ubojstvo te za posjedovanje kemijskog oružja.

You may also like

0 comments