Uskoro izgradnja makedonskog plinovoda

Skopje – U ožujku će započeti izgradnja nacionalnog plinovoda u Makedoniji, što će označiti prvu fazu plinifikacije zemlje. Druga će faza biti izgradnja plinske infrastrukture u općinama i gradovima.

Makedonski portal Ekonomski.mk navodi kako je najveći dio plinovoda namijenjen izgradnji kroz ugovor sa talijanskom tvrtkom Concordiom, a manji dio izgradnje provest će turska tvrtka Akso energy. Natječaji za izbor tvrtki za distributivnu mrežu diljem zemlje takožer su u planu. Prva trasa plinovoda bit će na relaciji od Klečkovce do Štipa. Izgradnja distributivne mreže u skopskoj regiji stajat će blizu 100 milijuna eura.

Druga će regija obuhvatiti istočnu Makedoniju sa Prilepom te se ovdje predviđaju investicije od blizu 30 milijuna eura, dok će treća regija, zapadna Makedinija, sadržavati investicije od 22 milijuna eura. Stoga, ukupna investicija bit će oko 150 milijuna eura za 650 km plinovoda, a provodit će se po principu javno-privatnog partnerstva unutar kojega će kompanije graditi infrastrukturu i dovoditi plin do potrošaća, u svojstvu koncesionara za 20 godina za što će država ubirati naknadu.

Plinifikacija bi trebala smanjiti energetske troškove domaćinstava, a država će subvencionirati prikljućenje na infrastrukturu.

.

You may also like