Uskoro dogovor o fondu za migrante Turskoj

Svih 28 zemalja članica dogovorile su u srijedu način kako će financirati fond za pomoć sirijskim izbjeglicama u Turskoj u iznosu od tri milijarde eura, od kojih će Hrvatska osigurati 5, 9 milijuna eura.

“Europa provodi svoju odluku o fondu od tri milijarde eura za izbjeglice u Turskoj i nastavit ćemo i dalje raditi s našim turskim partnerima kako bismo postigli konkretne rezultate”,izjavio je nizozemski premijer Mark Rutte. Dogovor će omogućiti dostavu humanitarne pomoći izbjeglicama u Turskoj, u prvom redu hrane, zatim za zdravstvenu skrb, obrazovanje i usluge.

Taj fond je dogovoren na summitu EU-Turska održanom 29. studenoga u Bruxellesu. Od tri milijarde eura, jedna milijarda bit će osigurana iz europskog proračuna, a dvije milijarde osigurat će zemlja članice sukladno visini njihova bruto nacionalnog dohotka. Najveći dio od te dvije milijarde dat će Njemačka 427,5 milijuna eura, zatim Velika Britanija 327,6 milijuna, Francuska 309,2 milijuna, Italija 224,9 milijuna.

Dogovor zemalja članica pozdravila je i Europska komisija, koja je svoj doprinos s ranije obećanih 500 milijuna eura sada povisila na milijardu eura. “Novac koji stavljamo na stol bit će izravno na korist sirijskim izbjeglicama u Turskoj i pomoći im u poboljašanju pristupa zdravstvenoj skrbi i obrazovanju. Također pozdravljam odluku turskih vlastti da sirijskim izbjeglica daju dozvole za rad, što pomaže u smanjenju izbjegličkog vala”, rekao je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Slovenija je zadnjih tjedana u Hrvatsku vratila 80 migranata koji prilikom registracije nisu izjavili da će tražiti azil u Austriji ili Njemačkoj ili nisu ispunjavali uvjet za ulazak u schengensko područje jer ne dolaze iz ratom zahvaćenih područja, objavila je u srijedu Slovenska televizija.

Neki od vraćenih kasnije su mimo znanja hrvatske policije opet pokušali ući u Sloveniju, a nekima je i uspjelo, rekao je za Slovensku televiziju izvor iz granične policije, dodavši da se očekivalo kako će ih hrvatska policija vratiti u Srbiju odakle su u Hrvatsku i ušli. Slovenska policija je u vezi s tim priopćila da se radi o manjim izoliranim slučajevima i da se suradnja s Hrvatskom na razini policija odvija dobro i u skladu s dogovorom.

Policija službeno nije željela komentirati slučaj u kojemu je, javlja Slovenska televizija, službenica UNHCR-a na graničnom prijelazu u Dobovi migrantima koji nisu usmjereni prema Njemčkoj i Austriji savjetovala da zatraže azil u Sloveniji, kako im ne bi bio odbijen ulazak, te se tako “miješala u policijski postupak”.

U policiji službeno navode da je suradnja s UNHCR-om dobra, a djelatnica UNHCR-a navodno se ispričala zbog miješanja u proceduru slovenske pogranične policije, a u međuvremenu je premještena iz Dobove u migrantski centar Šentilj, javila je Slovenska televizija.

You may also like

0 comments