Uskoro Cameron, Hollande i Merkel o Siriji

Britanski premijer David Cameron trebao bi u petak telefonski razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Francois Hollandeom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o stanju u Siriji i potrebi održavanja primirja u toj zemlji, objavio je u četvrtak Downing Street. “Sutra će biti prigoda da čelnici Velike Britanije, Francuske i Njemačke stvore ujedinjenu frontu kako bi se jasno reklo predsjedniku Putinu da moramo održati primirje i otvoriti put pravoj političkoj tranziciji” u Siriji, rekao je glasnogovornik britanske vlade.

Cijela Sirija u četvrtak ostala je bez struje, objavili su državni mediji. Državna novinska agencija SANA, koja navodi neimenovane dužnosnike u ministarstvu energetike, objavila je da radnici nastoje pronaći uzrok kvara i popraviti ga “u sljedećim satima”. Sirijski opservatorij za ljudska prava potvrdio je da je kvar nastupio iznenada u većem dijelu zemlje. U zadnjih pet godina u Siriji je često dolazilo do prekida struje, za što vlasti okrivljuju pobunjenike koji nastoje zbaciti predsjednika Bašara al Asada. Nekoliko područja u ratom zahvaćenoj zemlji već mjesecima je bez struje, prisiljavajući stanovnike da ovise o generatorima, svjedoče aktivisti.

Zračni napadi na bolnice i druge medicinske ustanove koje izvode sirijske snage i Rusija dio su ratne strategije smišljene da pripreme put kopnenim snagama da napreduju prema sjevernom Alepu, objavio je Amnesty International u četvrtak. “Čini se da ruske i sirijske vladine snage namjerno i sustavno ciljaju bolnice i druge medicinske ustanove više od tri mjeseca”, ističe Amnesty dodajući da su se napadi pojačali za vrijeme nedavnih pregovora o primirju u Siriji. “Sirijske i ruske snage namjerno su napale zdravstvene ustanove u očiglednom kršenju međunarodnog humanitarnog prava”, rekla je Tirana Hasan, direktorica Amnestyija za krize. “Strašno je da je uništavanje bolnica kako se čini postalo dio njihove vojne strategije”, kazala je Hasan.

Amnesty navodi liječnika iz Anadana, blizu Alepa, koji je rekao da je većina stanovnika napustila područje do sredine veljače nakon napada na gradsku bolnicu i medicinski centar 2. veljače. “Ostali su stariji, koji očajnički trebaju liječenje”, rekao je liječnik. Amnesty navodi svjedoke koji su kazali da u blizini napadnutih bolnica nije bilo vojnih ciljeva ili vojnog osoblja. Namjernim napadima na bolnice i druge civilne ciljeve “krši se međunarodno humanitarno pravo i to su ratni zločini”, rekla je.

Francois Hollande i David Cameron došli su u četvrtak na britansko spomen-groblje u Pozieresu na sjeveru Francuske radi svečanosti povodom stote obljetnice Bitke na Sommi 1916., nakon čega će se sastati u Amiensu na francusko-britanskom summitu kojim će dominirati migrantska kriza u Calaisu.

Francuski predsjednik dočekao je britanskog premijera na ulazu u groblje Pozieres gdje se nalaze grobnice 2756 vojnika iz Prvog svjetskog rata. Među njima je 1828 Britanaca, 708 Australaca, 219 Kanađana i jedan Nijemac. Ondje su zakopani i posmrtni ostaci 1374 nikad identificiranih vojnika. Francusko-britanski summit trebao bi biti većinom posvećen krizi migranata koji pristižu u Calais u pokušaju da se domognu Engleske.

You may also like

0 comments