Home EnergetikaELEKTRIČNA ENERGIJA Uskoro bi ceste same mogle puniti električna vozila

Uskoro bi ceste same mogle puniti električna vozila

by admin

Za sada je sve, naravno, u fazi testiranja, ali Britanci su odlučili pokušati napraviti ono što izgleda nemoguće dobro – ceste koje će imati mogućnost samostalnog punjenja automobila na električni pogon.

Highways England, kompanija koja je pandan Hrvatskim autocestama (svaka slučajnost je vezana samo uz ime) objavila je kako kreće s testiranjem tehnologije “električnih autocesta”. Nakon što su vrlo detaljno i temeljto pripremili sutdiju izvedivosti, prešli su na idući korak koji donosi “instalaciju” sustava za punjenje baterija električnih automobila, cijela “operacija” će biti izvedena na odabranim privatnim cestama. Da se radi o vrlo, vrlo ozbiljnom pristupu cijeloj problematici otkriva vijest o trajanju testne faze koja će se protegnuti na idućih – godinu i pol dana! Tek kada i ako se ustanovi da je riječ o isplativoj i sigurnoj investiciji, krenut će se u realizaciju pilot projekta, u kojem će moći sudjelovati i izabrane kompanije sa svojim rješenjima vezanim uz punjenje automobila u vožnji, piše Dnevnik.hr.

Punjenje bi se odvijalo potpuno “automatski”, automobili se niti jednog trenutka ne bi imali potrebu zaustavljati, iako će na autocestama koje su u nadležnosti Highways England uskoro osvanuti i klasične stanice za punjenje električnih automobila, na otprilike svakih 30-tak kilometara. Britanski ministar prometa je vezano uz električne ceste izjavio: “Pripremili smo 500 milijuna britanskih funti kako bismo bili vodeći u novoj tehnologiji. Zato smo pristupili ovom testiranju, kako bismo saznali možemo li električna vozila približiti našim obiteljima, ali i poslovnim subjektima.” Glavni inženjer Highways England kompanije, Mike Wilson je dodao: “Tehnologija električnih automobila je sve naprednija, naša je dužnost da pružimo podršku koliko god je to moguće”. Inovativna ideja, koja košta ogromne novce, ali ako se nastavi ekspanzija električnih automobila…

Related Posts