USAID organizira energetski summit u Neumu

U Neumu će sutra početi Prvi energetski samit u BiH u organizaciji projekta Investiranje u sektor energije Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/.

Učešće na dvodnevnom samitu najavili su predstavnici energetskog sektora u BiH, a otvoriće ga ambasador SAD u BiH Morin Kormak i predstavnici vlasti i komisija za energiju u BiH. Samit će biti održan pod pokroviteljstvom Regulatorne komisije za električnu energiju BiH, Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH.

Iz USAID-a navode da su reforma energetskog sektora, korištenje obnovljivih izvora energije, energetska efikasnost i liberalizacija tržišta električnom energijom teme koje će u narednom periodu biti aktuelne za cjelokupnu društvenu zajednicu u BiH. „Reforma energetskog sektora podrazumijeva učešće znatnog broja institucija vlasti, agencija, velikih, srednjih i malih proizvođača, investitora, nevladinih organizacija, stručnjaka različitih profila i predstavnika medija“, saopšteno je iz USAID-a. (energetika.ba)