Urušava li se rusko gospodarstvo?

Analiza

Iako ruski dužnosnici tvrde da je rusko gospodarstvo stabilno i da se brzo prilagođava i raste unatoč sankcijama i ograničenjima, stvarnost je nešto drugačija prema podacima.

Operativno izvješće Ministarstva gospodarskog razvoja Ruske Federacije za razdoblje od siječnja do travnja ove godine pokazuje da rusko gospodarstvo i dalje propada. BDP je u prva četiri mjeseca 2023. smanjen za dodatnih 0,6 posto nakon pada od 2,1 posto prošle godine.

Iako je gospodarstvo u travnju poraslo za 3,3 posto, to je, prema ministarstvu, rezultat “niske baze” jer je godinu dana ranije BDP počeo padati (za 3 posto) nakon prvog vala sankcija i devalvacije rublje.

Industrijska proizvodnja u Rusiji u tom razdoblju porasla je za 0,6 posto, što je uglavnom rezultat rada obrambenih pogona koji su intenzivno proizvodili oružje za rat u Ukrajini. Proizvodnja vojne opreme, poput granata, povećala se za 30 posto u travnju u usporedbi s prošlom godinom.

Proizvodnja minerala je pala za 1,8 posto u četiri mjeseca zbog kolapsa ruske plinske industrije, koja je izgubila ključno europsko tržište i doživjela pad od 10 posto. Promet u maloprodaji smanjen je za 3,6 posto, a u veleprodaji za 11,9 posto do kraja travnja u usporedbi s prošlom godinom.

Stručnjaci Ruskog centra za makroekonomske analize i kratkoročne prognoze (TSMAKP) upozoravaju da su faktori poput naglog porasta građevinske industrije, rasta vojne proizvodnje i jeftine zamjene uvoza gotovo iscrpljeni, te da nema novih poticaja za rast.

Sankcije sve više pogađaju ruski izvoz, što dovodi do rapidnog pada. Dobit poduzeća opada, proračun ima veliki deficit, a nema jasnih sredstava za izlazak iz krize.

Unatoč tim izazovima, ruska vlada i dalje predviđa gospodarski rast od najmanje 1,2 posto u 2023. godini, s očekivanim ubrzanjem na 2 posto u 2024. i 2,6 posto u 2025. godini.

Iako su neki sektori, poput građevinske industrije i zamjene stranih brendova, pridonijeli održavanju ruskog gospodarstva prošle godine, važnu ulogu igra i tzv. sivi izvoz koji se ne bilježi u službenim izvješćima.

You may also like