Uragan Sally podigao cijenu nafte

Očekivanje udara
Cijene nafte prekoračile su u utorak razinu od 40 dolara na međunarodnim tržištima budući da je strah da bi uragan Sally mogao prekinuti opskrbu iz SAD-a prevagnuo nad procjenama slabije potražnje u vrijeme pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela  iznosila je 40,05 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 37,78 dolara.

Svijetu će u 2020. godini trebati manje nafte nego što se procjenjivalo prije mjesec dana zbog teških posljedica pandemije u nekoliko azijskih gospodarstava, objavila je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Globalna dnevna potražnja za naftom smanjit će se ove godine za 9,5 milijuna barela dnevno, izvijestio je OPEC u ponedjeljak u najnovijem mjesečnom izvješću. Prije mjesec dana prognozirao je pad potražnje za 9,1 milijun barela dnevno. Procjena je izmijenjena zbog usporavanja gospodarstva u azijskim zemljama poput Indije, Indonezije, Tajlanda i Filipina, povezanog s rastom broja slučajeva Covida 19.

U 2021. globalna dnevna potražnja trebala bi porasti za 6,6 milijuna barela dnevno, što je 400.000 barela manje nego što je OPEC procijenio u kolovozu. OPEC i grupa partnerskih proizvođača nafte na čelu s Rusijom odlučili su u travnju oštro smanjiti proizvodnju kako bi poduprli cijene koje su pale nakon što su potražnju pritisnuli zatvaranje tvornica, zabrane putovanja i ograničenja u vrijeme pandemije

Neimenovani izvori tvrde da ministri OPEC+ vjerojatno neće preporučiti dodatno smanjenje opskrbe, povrh sadašnjih 7,7 milijuna barela dnevno, već će se fokusirati na poštivanje postojećeg sporazuma i kompenzacijske rezove proizvođača koji su prekoračili dodijeljene im kvote. Potporu cijenama pružile su danas bojazni od prekida u opskrbi iz SAD-a zbog uragana Sally.

Naftne kompanije, luke i rafinerije pohitale su u ponedjeljak zatvoriti postrojenja budući da je uragan Sally ojačao na putu prema američkoj obali Meksičkog zaljeva. To je drugi veliki uragan u posljednjih mjesec dana koji je zaustavio aktivnosti u naftnoj i plinskoj industriji.

Potporu je pružila i pojačana prerada u kineskim rafinerijama koje pokušavaju apsorbirati rekordni ovogodišnji uvoz. Samo je jednom otkada su se počeli prikupljati podaci zabilježila višu razinu.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 38,96 dolara, što znači da je bila 41 cent niža nego prethodnog radnog dana.

You may also like

0 comments