Uragan i pad dolara spustili cijenu nafte

Najniže razine u devet mjeseci

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima s najniže razine u zadnjih devet mjeseci, poduprte ograničenjima ponude iz američkog dijela Meksičkog zaljeva uoči udara uragana Iana i blagog pada američkog dolara. Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu iznosila 85,17 dolara, a na američkom 77,79 dolara.

Očekivanja analitičara da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, poznati kao OPEC+, mogli pokrenuti mjere da zaustave pad cijena smanjenjem opskrbe, također su poduprli cijene. Sljedeći sastanak OPEC-a + bit će 5. listopada.

Cijene sirove nafte skočile su početkom 2022. godine. U Londonu se cijena barela u ožujku, nakon ruskog pokretanja invazije na Rusiju, približila rekordnoj razini od 147 dolara, i dodatno povećala brigu za ponudu. No nakon toga prevagnula je zabrinutost zbog recesije, visokih kamata i snage dolara.

Zatišje jačanja ??američkog dolara, koji je ranije dosegnuo najvišu razinu u zadnjih 20 godina, također je poduprlo cijene. Jak dolar čini sirovu naftu skupljom za kupce koji koriste druge valute i odvraća ulagače od rizične imovine.

Smanjenje opskrbe ponovno je u fokusu i cijenama daje određenu potporu. BP i Chevron su objavili da su zaustavili rad platformi na pučini Meksičkog zaljeva zbog približavanja uragana Ian.

Pad cijena nafte povećava nagađanja da bi OPEC+ mogao intervenirati. Irački ministar nafte rekao je u ponedjeljak da grupa prati cijene i da ne želi njihovo naglo povećanje ili potonuće.

U fokusu će u utorak biti najnovija izvješća o zalihama u SAD-u, za koja analitičari procjenjuju da će pokazati povećanje zaliha sirove nafte za 300.000 barela. Danas se očekuju tjedni podaci Američkog instituta za naftu, a sutra službeno izvješće američke vlade.

U odvojenom je izvješću OPEC danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 3,17 dolara, na 89,50 dolara.

You may also like