Uragan Harvey usmjerio fokus naftnih tržišta na potražnju

Cijene nafte spustile su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 52 dolara budući da se fokus trgovaca preusmjerio na potražnju za naftom s obzirom na smanjene rafinerijske kapacitete u SAD-u zbog uragana Harvey.
Na londonskom je tržištu cijena barela pala 42 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,47 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 52 centa. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 46,47 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 1,30 dolara.

Naftne kompanije obustavile su poslove prerade i vađenja nafte u dijelovima SAD-a koji su se našli na udaru uragana Harveya. Zatvoreno je tako 13 posto rafinerijskih kapaciteta a smanjene su i aktivnosti vađenja nafte.

Uragan je teže pogodio rafinerije nego postrojenja za vađenje nafte, ističe Reuters. “Zatvoreno je ili se upravo zatvara dva do tri milijuna barela rafinerijskih kapaciteta… i nešto više od 500 tisuća barela kapaciteta za proizvodnju nafte”, navode u britanskoj banci Barclays.

Zbog zatvaranja rafinerija cijene galona benzina u terminskim ugovorima dosegnule su u ponedjeljak najvišu razinu u dvije godine, od 1,7799, dolara da bi se do današnjeg podneva stabilziirale na razini od 1,7078 dolara.

U međuvremenu su pojedine rafinerije počele s pripremama za obnovu proizvodnje, unatoč upozorenjima meteoroloških službi da bi se obilne padaline mogle protegnuti i na srijedu i dodatno pogoršati poplave u Houstonu.

Smanjeni rafinerijski kapaciteti potpiruju strahovanja za potražnju za sirovom naftom u kontekstu ionako obilne ponude na svjetskim tržištima. Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa napominje pak da stvarni razmjeri poremećaja u proizvodnji nafte u SAD-u nisu poznati, dodajući da bi eventualna značajna oštećenja postrojenja odnosno cjevovoda mogla potaknuti rast cijena na američkom tržištu u idućim danima.

Trgovci su se pak u potrazi za derivatima već okrenuli azijskim tržištima a očekuje se i snažan skok europskog izvoza derivata preko Atlantika. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 49,86 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments