Uprava Zabe predlaže dividendu od 5,30 kuna po dionici

Uprava i Nadzorni odbor Zagrebačke banke (Zaba) predlažu da se vlasnicima redovnih dionica iz dobiti ostvarene u 2016. isplati dividenda u iznosu od 5,30 kuna po dionici, objavljeno je u četvrtak iz Zabe.

Uprava i Nadzorni odbor predlažu Glavnoj skupštini koja će se održati 19. travnja, donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od 3,50 kuna po dionici iz dobiti ostvarene u 2016. godini.

Prema prijedlogu, pravo na dividendu stječu dioničari koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) na dan 25. travnja 2017. (record date). To znači da je datum od kojeg će se tom dionicom trgovati bez prava na isplatu dividende 24. travnja (ex date). Tražbina za isplatu dividende dospijeva 15. svibnja ove godine.

Prošlu je godinu Zagrebačka banka završila s više od 1,7 milijardi kuna neto dobiti, a najveći dio iznosa predviđenog za dividendu bit će isplaćen najvećem pojedinačnom dioničaru Zabe, talijanskom UniCreditu, u čijem je vlasništvu 84,48 posto dionica.

Drugi dioničar po veličini je Allianz SE, s udjelom od 11,72 posto, a treći mirovinski fond PBZ Croatia osiguranje s 0,67 postotnim vlasničkim udjelom. Slijedi investicijski fond Erste Adriatic Equity s 0,13 posto udjela, dok 0,11 posto ima obvezni mirovinski fond Erste Plavi. Sveučilišna bolnica Zagreb u osnivanju u likvidaciji je vlasnik 0,10 posto, a dugogodišnji čelnik Zabe, bivši predsjednik Uprave Franjo Luković ima vlasnički udio od 0,9 posto.

(Agencije)

You may also like