Uprava i sindikati Ine o gašenju postrojenja i smanjenju broja radnika

Uprava Ine i reprezentativni sindikati u toj kompaniji razgovarali su u četvrtak o najavi prekida rada postrojenja FCC i HDS jedinice za obradu FCC benzina u sisačkoj rafineriji, o čemu je Ina u petak izvijestila kratkim priopćenjem navodeći da je cilj te odluke optimizacija rafinerijskog poslovanja i smanjenja gubitaka, dok Sindikat naftnog gospodarstva ističe da se sindikati i dalje protive odluci, tražeći od Uprave dodatna rješenja za očuvanje radnih mjesta.
Sastanak menadžmenta na čelu s predsjednikom Uprave Ine Zoltanom Aldottom s predstavnicima sindikata održan je na traženje triju reprezentativnih sindikata koji djeluju u Ini – INAŠ-Sindikata naftne djelatnosti, Samostalnog sindikata EKN-a i Sindikata naftnog gospodarstva.

Razgovaralo se o organizacijskim promjenama u Rafineriji nafte Sisak koje je Ina najavila u siječnju, a koje podrazumijevaju od 1. srpnja prekid rada postrojenja FCC i HDS jedinice za obradu FCC benzina, što znači i smanjenje broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici godine.

“U duhu dijaloga i otvorene komunikacije sa socijalnim partnerima, predstavnici kompanije odgovorili su na postavljena pitanja te su predstavnicima sindikata dali detaljnija obrazloženja navedene poslovne odluke, koju je Ina donijela sa ciljem optimizacije rafinerijskog poslovanja i smanjenja gubitaka koje Rafinerija nafte Sisak generira”, navodi Ina u svome priopćenju.

 Sindikat naftnog gospodarstva sastanak vidi kao “tek prvi korak u očuvanju radnih mjesta u Sisku”.

Na svojim internetskim stranicama Sindikat navodi da im je menadžment Ine “dodatno obrazložio svoju odluku, napominjući kako odluka o gašenju FCC-a, u ovom trenutku, ne znači gašenje rafinerije Sisak, već bolje iskorištavanje rafinerijskih kapaciteta kojima Ina raspolaže, a koji moraju biti u skladu sa zahtjevima tržišta”.

Prema odluci Uprave, koja je objavljena sredinom siječnja, primarna postrojenja nastavila bi raditi u blok režimu rada, a sekundarne bi jedinice (reforming, izomerizacija, koking i postrojenje za hidroobradu) radile bez prestanka tijekom cijele godine.

“Uprava je naglasila spremnost za razgovore sa sindikatima kako bi se za radnike sisačke rafinerije pronašla najbolja moguća rješenja. Unatoč tome, predstavnici sindikata i dalje se protive predloženoj odluci te su zatražili od Uprave da razradi dodatna rješenja kako bi se sačuvala radna mjesta”, navodi Sindikat naftnog gospodarstva.

Također, sindikati zahtijevaju da menadžment obavijesti radnike o namjeravanoj odluci i daljnjim koracima, kako o svojoj sudbini radnici ne bi saznavali iz medija.

Predstavnici menadžmenta, navodi Sindikat, predstavili su im svoj plan daljnjih aktivnosti koji uključuje “razgovore s radnicima po postrojenjima u RNS i postupke koji bi radnike pripremili za preuzimanje drugih poslova unutar Ine”.

“Menadžment je demantirao navode radnika da postoje popisi radnika koji će biti proglašeni viškom te naglasio da je selekcijski postupak za popunu radnih mjesta, koji je u tijeku, u potpunosti transparentan”, navodi sindikat.

Sindikati su zatražili, budući da je Uprava donijela odluku da će sekundarna postrojenja raditi kontinuirano tijekom čitave godine, da se radnike koje poslodavac namjerava proglasiti viškom rasporedi na slobodna radna mjesta.

“Sindikati su obavijestili Upravu da su zatražili sastanak i s predsjednikom Vlade o strategiji razvoja Ine, o otkupu dionica Ine i na koji će se način, u slučaju eventualnog otkupa, upravljati Inom. Ako Vlada ne bude imala sluha za pitanja o razvoju Ine, sindikati će primijeniti i druge metode sindikalnog djelovanja”, navodi Sindikat naftnog gospodarstva. (Agencije)

You may also like