Home Energetika Upozorenje EPP-a: Što god se događalo, ne treba popustiti sumnjivom ruskom kapitalu

Upozorenje EPP-a: Što god se događalo, ne treba popustiti sumnjivom ruskom kapitalu

by Energypress.net

U proteklih nekoliko tjedana vrhu HDZ-a predane su dvije ozbiljne poruke iz inozemstva. Sličnog su sadržaja i prenose se upozorenja da u hrvatskom energetskom sektoru ne smije biti mjesta za “sumnjivi ruski kapital”.

Prva je poruka stigla prije par tjedana iz SAD-a, a prenio ju je ministar iz kvote HDZ-a. Ukratko, ta poruka Tomislavu Karamarku navodno je glasila ne petljajte se u energetski sektor, Ina-MOL, LNG terminal, a što se ostalog tiče, radite što hoćete”. Poruka je predana zbog sumnji kako je sve opipljiviji ruski utjecaj na energetski kompleks i planove Hrvatske, čija je energetska infrastruktura zanimljiva svjetskim igračima.

O drugoj sličnoj poruci zna se više. Ona dolazi izravno iz Bruxellesa i šalju je moćni Europučani (EPP). Otkrivena je kada je prošlog četvrtka HDZ-ov eurozastupnik Davor Ivo Stier na sjednici Središnjeg odbora stranke održao govor koji se svodi na otprilike ovo; Stier je kazao da RH nema nikakvog manevarskog prostora kada je u pitanju angažiranje sumnjivog ruskog kapitala u poslove hrvatske energetike, piše tiskano izdanje Večernjeg lista.

Stier je na sastanku kazao da RH, što se financijskog, te geopolitičkog okvira tiče, pripada zapadu i da se ne može tolerirati veza sumnjivog ruskog kapitala s našim energetskim sektorom.  Drugi dio poruke, o geostrateškoj stabilnosti sadržavao je ono upozorenje da se ne dopusti ruski utjecaj.

Related Posts