Upozoravamo na teorije zavjere u medijima sviju struja

Ponukan kontinuiranim prenošenjem netočnih napisa iz dnevnih novina na društvenim mrežama, urednih našeg portala poručio kako bi valjalo bolje promisliti.
Njegovu objavu na društvenim mrežama prenosimo u cijelosti:

“Hajde da vas striček Ivan malo pouči, ili hajde da prospem biserje pred glavnostrujaške …. pa, znate već kaj….

Naimekajje, kada Slovenija i Mađarska ne bi imale dvosmjernu plinsku interkonekciju prema Italiji, one bi, prema energetskom paketu Europske unije, platile kaznu Europskoj komisiji.

To vam se zove energetska sigurnost.

Dakle, Mađarska ne radi takvu interkonekciju kako bi osigurala dovođenje LNG-a iz Italije. Dva su tome dodatna argumenta. Prvi, Mađarskoj bi punojeftinije bilo uvoziti LNG iz Gdanska, zbog već napravljene infrastrukture. Drugo, LNG u Italiji ima jako male kapacitete u odnosu na ukupnu talijansku potrošnju, i još neko vrijeme, posve sigurno, neće moći značajnije zadovoljavati tržište susjedstva.

To bi mogao tek LNG Krk, sa 2.5 milijardi kubika. I to iz dva razloga. Dakako ukoliko mi ispunimo obvezu prema EU i dovršimo kompresorske stanice za smjer interkonekcije prema Mađarskoj.

Prvo, to je kapacitet hrvatske godišnje potrošnje, a kako proizvodimo sami oko 40 posto te potrošnje te uvozimo nešto više od 1.4 milijarde kubika kopnenog plina. Drugo, nakon što ga je Vlada shvatila kao infrastrukturni objekt, rizik zakupa kapaciteta iz susjedstva je sveden na minimum.

Naposljetku, pitanje, kada će više prestati kejmtrejlovske, gušteroukazivačke i druge zavjeroteoretičarske analize u medijima sviju struja u Hrvata?”, stoji u objavi Ivana Brodića na Facebooku

You may also like

0 comments