Uplaćena prva transakcija po Junckerovom planu za poduzetnike

Predstavnici Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i Europskog investicijskog fonda (EIF) potpisali su u ponedjeljak sporazum temeljem kojeg će se hrvatskim poduzetnicima odobravati jamstva za povoljnije bankovne kredite, a riječ je o prvom projektu odobrenom po tzv. Junckerovom planu za Hrvatsku.

Jamstva će se izdavati u okviru programa InnovFin, odnosno Instrumenta za davanje jamstava malim i srednjim poduzetnicima Plana za ulaganja za Europu (Junckerov plan), i to počevši od rujna ove godine, kroz razdoblje od dvije godine. Potpisnici očekuju da će ovakva potpora inovativnim hrvatskim poduzetnicima generirati ulaganja u Hrvatskoj u vrijednosti od 20 milijuna eura, odnosno 150 milijuna kuna.

Zamjenik izvršnog direktora EIF-a Roger Havenith je nakon svečanosti potpisivanja sporazuma istaknuo da je program usmjeren prema malim i srednjim poduzetnicima, koji su vitalni element europskog ekonomskog ekosustava.

Riječ je o prvoklasnom jamstvu, kakvog do sada u Hrvatskoj nije bilo, a omogućit će, rekao je predsjednik Uprave HBOR-a Dušan Tomašević, povoljnije financiranje mikro, malim i srednjim poduzetnicima te srednje kapitaliziranim poduzetnicima s do 500 zaposlenih. Ovisno o veličini poduzetnika, ovaj jamstveni program omogućit će snižavanje kamatnih stopa za oko 0,4 i 0,5 postotna boda, odnosno kreditne linije HBOR-a, koje se sada odobravaju uz kamatu od 2, odnosno 3 ili 5 posto, biti će im još povoljnije, istaknuo je Tomašević.

Time i u Hrvatskoj postaje realnost odobravanje kredita poduzetnicima uz kamatnu stopu od 0,5 ili 1,5 posto, kazao je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, posebno istaknuvši da ova jamstva ne ulaze u ‘kvotu’ potpora poduzetnicima, koji se dakle mogu natjecati još i za korištenje sredstava iz strukturnih fondova EU.

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da se ovim jamstvenim programom Hrvatska približava i cilju da za njene poduzetnike vrijede isti uvjeti i ista cijena kapitala kao i za sve ostale europske gospodarstvenike. Ujedno je najavio kako program za pristup jeftinijim sredstvima priprema i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG BICRO), kao i da će njegovo ministarstvo uskoro objaviti tri natječaja za sredstva iz strukturnih fondova EU, čime će ukupni volumen dostupnih sredstava, odnosno onih za koje su natječaji u tijeku, narasti na oko 1,5 milijardi kuna.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i povjerenik EK za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica, koji je rekao da su ovakvi programi ključni za poslovanje malog i srednjeg poduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta, kako u Hrvatskoj, tako i u cijeloj EU.

Junckerov plan bio je nužan, jer su ulaganja u EU u vrijeme krize pala za 300-tinjak milijardi eura u odnosu na povijesni prosjek te je bio cilj kroz tri godine ovog programa potaknuti oko 315 milijardi eura ulaganja u strateška područja za EU – energetiku, promet, širokopojasnu mrežu, istraživanja, inovacije i zdravstvo. U prvoj godini odobreno je 78 projekata s približno 106 milijardi eura ulaganja u 26 zemalja članica EU, dakle plan ostvaruje svoj cilj, rekao je Mimica.

Pritom je istaknuo da je posebno važno prepoznati nacionalne prepreke ulaganjima i pokrenuti reforme za njihovo uklanjanje, a za što je ključna politička stabilnost, koja će omogućiti reforme u cilju poboljšanja poslovne klime i povjerenja investitora.

You may also like