Upitan summit Sjeverne Koreje i SAD-a

Američki predsjednik Donald Trump sastaje se u utorak sa svojim južnokorejskim kolegom Moon Jae-Inom kako bi razgovarali o summitu sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom nad kojim se nadvila sumnja u održavanje.
Tri tjedna prije povijesnog susreta između američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika, do kojega bi trebalo doći u Singapuru i čije odvijanje je i dalje okruženo debelom tajnom, stanar Bijele kuće računa na stanara Plave kuće da mu pomogne u otkrivanju pravih namjera prvog čovjeka Pjongjanga.

U središtu razgovora bit će pitanje denuklearizacije za koju Washington želi da bude “kompletna, provjerljiva i neopoziva”, a o kojoj Sjeverna Koreja nije doista razotkrila svoje namjere.

Trump i Moon koji su razgovarali telefonski tijekom vikenda, susrest će se u podne u Ovalnom uredu ali se ne predviđa zajednička konferencija za tisak.

Upitan o razmišljanjima američkog predsjednika vezanim uz najavljeni susret na vrhu, ministar financija Steven Mnuchin kazao je u ponedjeljak: “Zasad je još predviđen. Ako se to promijeni, bit ćete informirani”.

Ozračje je daleko od bilo kakve euforije koja je vladala u tjednima nakon objave, 8. ožujka, načelnog sporazuma o susretu u četiri oka, dugo nezamislivom, između predsjednika SAD-a i nasljednika dinastije Kim koja vlada Sj. Korejom već više od pola stoljeća.

Iznenadivši brojne promatrače a čini se i samog Trumpa, režim se naglo vratio prošlog tjedna na svoju tradicionalnu ratnu retoriku prijeteći čak otkazivanjem susreta. neposredni povod za to bilo je održavanje zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a.

Potpredsjednik Mike Pence upozorio je u intervjuu u ponedjeljak navečer za tv postaju Fox News kako “nema sumnje” da je Trump spreman odustati od pregovora s Kimom ako mu se učini da oni neće dati rezultate.

Nekoliko desetaka stranih novinara ukrcalo se u utorak u Pekingu na let u pravcu Sj. Koreje gdje bi trebali prisustvovati rastavljanju postrojenja za nuklearne pokuse, objavili su kineski mediji.

Događaj će se odvijati nekoliko tjedana prije povijesnog susreta između sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i američkog predsjednika Donalda Trumpa, predviđen za 12. lipnja u Singapuru.

Novinari Kine, Rusije i SAD-a ispunili su formalnosti oko ukrcavanja u zračnoj luci Pekinga pred fotografskim aparatima brojnih medija, objavila je tv postaja CCTV.

U Sj. Koreji trebali bi prisustvovati između srijede i petka rastavljanju postrojenja Punggye-ri, poprišta šest nuklearnih pokusa Pjongjanga. Posljednji u nizu datira iz rujna.

Kim Jong Un najavio je u travnju zatvaranje tog postrojenja objasnivši da je “ispunio zadaću” te da je “posao na instaliranju nuklearnih bojevih glava na balističke rakete završen”.

Nakon niza godina tijekom kojih su vladale velike napetosti na Korejskom poluotoku zbog nuklearnog programa i balističkih pokusa koje je izvodio Pjongjang, od početka godine bilježi se značajan proces zatopljenja i smanjivanja napetosti.

Potaknut održavanjem zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji, taj proces detanta rezultirao je krajem travnja povijesnim susretom južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una.

0 comments