Uoči summita Macron prima Stoltenberga

Budućnost NATO-a
 Francuski predsjednik Emmanuel Macron prima u četvrtak u Elizejskoj palači glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga kako bi s njim razjasnio svoje izjave o “moždanoj smrti” vojnog saveza koji se sljedeći tjedan okuplja u Londonu.

Šef države primit će Stoltenberga “kako bi pripremili samit NATO-a i osigurali njegov uspjeh”, kaže se u priopćenju Elizejske palače. Macron je 7. studenoga izjavio za list Economist: “Ono što trenutno prolazimo, to je moždana smrti NATO-a”.

On je time reagirao na dva velika tereta za Sjevernoatlantski savez, SAD i Tursku. Prvi je odlučio povući snage iz Sirije a da nije upozorio saveznike. Drugi je intervenirao na sjeveru Sirije protiv kurdskih snaga.

Taj frontalni napad podigao je puno prašine i odmah su ga osudili Washington i Ankara, ali i Njemačka, Velika Britanija i zemlje Istoka. Jens Stoltenberg je najavio da će susresti Macrona kako bi “bolje razumio njegovu poruku i razloge koji stoje iza” tih kritika.

Samit NATO-a održava se 3. i 4. prosinca u Londonu, a na njemu će sudjelovati i američki predsjednik Donald Trump i turski Recep Tayyip Erdogan.

You may also like