UOČI SASTANKA OPEC-A CIJENE NAFTE PORASLE

 Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima zbog slabijeg dolara i diplomatskih napetosti na Bliskom istoku, pri čemu se na londonskom tržištu cijena barela kreće nešto ispod razine od 50 dolara, koju je po prvi put u posljednjih šest tjedana premašila u četvrtak.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 24 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 49,54 dolara. Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 17 centi, na 47,09 dolara.

Ulagači zauzimaju pozicije uoči sastanka članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nekih proizvođača izvan te grupe, uključujući i Rusiju.

U ponedjeljak će ti proizvođači raspravljati o poštivanju dogovorenih kvota smanjenja proizvodnje i napretku u smjeru rebalansa preopskrbljenog tržišta. “Slabi dolar, rastuća napetost između Kuvajta i Irana, te nadolazeći sastanak u Sankt Petersburgu trebali bi doprinijeti današnjoj dinamici“, izjavio je Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associatesa.

Vrijednost dolar prema košarici valuta pala je u petak na najnižu razinu u gotovo godinu dana, potičući kupnju roba, čije se cijene izražavaju u dolarima, kao što je nafta.

Diplomatske veze članica OPEC-a Irana i Kuvajta pogoršale su se. Kuvajt je zatražio povlačenje iranskog veleposlanika i drugih diplomata zbog navodne povezanosti sa „špijunskim i terorističkim“ ćelijama. Ta istjerivanja diplomata neobičan su potez za Kuvajt, koji obično izbjegava sukobe i radi na održavanju dobrih odnosa sa svim zemljama regije.

Napetosti su se pojavile samo nekoliko dana uoči sastanka proizvođača nafte. OPEC je zajedno s proizvođačima izvan kartela poput Rusije, obećao rezove proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno od siječnja 2017. do ožujka 2018. godine.

Saudijski ministar za energiju u petak je priopćio da će smanjenje proizvodnje znatno utjecati na treće i četvrto tromjesečju. Banka Jefferies je objavila da je „mala vjerojatnost akcija na idućem sastanku radnog odbora OPEC-a i proizvođača izvan OPEC-a“. No “ukoliko OPEC i postigne svoj cilj o dovođenju proizvodnje OECD-a na normalne razine, morat će poduzeti daljnje korake”, dodala je ta američka investicijska banka.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 47,48 dolara, što je za 63 centa više u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments