Uoči sastanka o grčkom dugu Schaueble skrptičan, a euro ojačao

Berlin – Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble izjavio je u ponedjeljak u intervjuu za radio da nije optimističan glede postizanja dogovora o dugu između Grčke i njezinih partnera iz eurozone na sastanku u Bruxellesu koji će se održati kasnije tijekom dana.

“S obzirom na to što sam čuo o tehničkim razgovorima tijekom vikenda, vrlo sam skeptičan, ali danas ćemo dobiti izvješće pa ćemo vidjeti”, rekao je Schaeuble za Deutschlandfunk odgovarajući na pitanje hoće li ministri financija eurozone naći rješenje za grčki problem duga. Po njegovim riječima, Njemačka ne želi da Grčka izađe iz eurozone. Međutim, kaže da nova vlada u Ateni mora ispuniti temeljne uvjete iz programa pomoći te da se tu ne radi o postizanju kompromisnog dogovora “samo zbog kompromisa”. “Problem je u tome da je Grčka živjela iznad svojih mogućnosti dugo vremena i da nitko ne želi više davati novac Grčkoj bez jamstava”, istaknuo je dodajući da se Atena mora pridržavati dogovorenih reformi kako bi postala konkurentna. Također je rekao da se nova vlada ponaša “prilično neodgovorno” te da joj ne pomaže vrijeđanje drugih koji su u prošlosti pružali potporu Grčkoj.

U isto vrijeme, tečaj eura u ponedjeljak je blago ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima uoči ključnog sastanka ministara financija eurozone na kojem ulagači očekuju da će se postići konsenzus oko rješavanja pitanja grčkih dugova. Euro je tako prema američkoj valuti ojačao za oko 0,3 posto, na 1,1421 dolara. U odnosu na jen nije, pak, zabilježio značajnije promjene u odnosu na zatvaranje tržišta prethodnog trgovinskog dana, dok je prema funti ojačao 0,2 posto. Jedinstvena valuta postojano je jačala tijekom proteklih mjesec dana, koji je obilježio zastoj u pregovorima između nove grčke vlade na čelu s Aleksisom Ciprasom i međunarodnim kreditorima u Europi i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Analitičari su zasad skloniji izostanak većih valova prodaje jedinstvene valute pripisati povjerenju da će ministri iznaći načine da udovolje kompliciranim političkim agendama obiju strana. “No, sve može brzo naopako krenuti što se tiče eura ako danas ne bude dogovora. Većina na tržištu očekuje da će se nekakav sporazum postići do kraja tjedna. No, mišljenja smo da ako danas izostane dogovor i sat počne otkucavati, tada bi euro mogao postati pojačano ranjiv”, kazala je Susanne Galler, valutna analitičarka u tvrtki Jefferies u Londonu.

You may also like