Uoči sastanka FED-a burze se spustile s rekordnih razina

Vjera u povećanje procjena rasta

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina jer su ulagači oprezni nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih tjedana, a uoči poruka središnje američke banke.

Vodeći indeksi na najvećoj svjetskoj burzi skliznuli su jučer s najviših razina u povijesti zbog oštrog pada cijena nafte i opreza ulagača uoči poruka čelnika središnje banke.

Najviše je, gotovo 3 posto, potonuo S&P 500 indeks energetskog sektora, a s padom za više od 1 posto pratili su ga financijski i industrijski.

Prethodnih dana cijene su dionica rasle jer su ulagači optimistični u vezi oporavka gospodarstva od koronakrize, nakon što je prošloga tjedna Kongres odobrio novi paket fiskalnih poticaja vrijedan 1.900 milijardi dolara.

Tim poticajima pruža se podrška potrošnji stanovništva, industrijama koje je koronakriza najviše pogodila, a velika su sredstva namijenjena i ubrzanju procesa cijepljenja stanovništva protiv covida-19.

Ulagači se nadaju da će novi fiskalni poticaji, zajedno s ubrzanjem procesa cijepljenja protiv covida-19, uskoro dovesti do normalizacije društvenog života i snažnog oporavka gospodarstva.

No, ubrzanje oporavka, zajedno s golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, moglo bi izazvati jačanje inflacije. Zbog toga rastu prinosi na američke državne obveznice, pa se na referentne 10-godišnje obveznice kreću oko 1,6 posto, najviše razine u 13 mjeseci.

Ulagači stoga nestrpljivo čekaju poruke čelnika američke središnje banke u srijedu, nakon njihove dvodnevne sjednice, započete u utorak.

Vjeruje se da će Fed povećati procjene rasta gospodarstva u ovoj godini i poručiti da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku sve dok se gospodarstvo sasvim ne oporavi od koronakrize.

No, najviše pažnje bit će usmjereno na osvrt Feda po pitanju inflacije i signale kada se može očekivati povećanje kamatnih stopa.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Na europskim se burzama u srijedu ujutro trguje oprezno jer ulagači nisu skloni riziku uoči poruka čelnika američke središnje banke. Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, pri čemu bi Crobex indeksi mogli stagnirati, dok ulagači čekaju vijesti koje bi mogle potaknuti trgovanje.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagači s opreznom čekaju hoće li američka središnja banka najaviti normalizaciju monetarne politike prije nego što se očekuje. Azijske burze prate jučerašnji pad indeksa na Wall Streetu s rekordnih razina jer ulagači ne žele dodatno riskirati uoči poruka čelnika američke središnje banke.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla drugi dan zaredom.

Cijene su nafte, pak, jutros blago porasle. Cijena barela na američkom tržištu ojačala je 0,12 posto, na 64,88 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,10 posto, na 68,46 dolara.

You may also like

0 comments