Uoči izvora u stranci, SDP na povijesno niskim granama

Potpora HDZ-u raste i predsjednik Vlade Andrej Plenković uvjerljivo je najpozitivniji političar. Rejting predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović već šest mjeseci pada i nikad nije bio niži otkad je na Pantovčaku. Potpora trenutačno obezglavljenom SDP-u u proteklih godinu dana nikad nije bila manja.

Neznatno je pao i rejting Mosta, dok to što je Ivan Pernar upao u listu deset najpozitivnijih političara Živi zid nije ojačalo, štoviše, potpora im je relativno značajno opala jer je Pernar s liste istisnuo Ivana Vilibora Sinčića. Među najpozitivnijim političarkama i političarima učvrstila se Anka Mrak Taritaš. To su najvažniji naglasci iz redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje su mediji objavili jučer, a mi smo u analizi koristili podatke objavljene na RTL-ovu portalu jer ih agencija još nije objavila.

Istraživanje je provedeno od 2. do 4. studenoga kao da je Hrvatska jedna izborna jedinica i uz izlaznost od 54 do 60 posto. Na ljestvici preferencija političkih stranaka vodeći je HDZ s 31,5 posto (30,6 u listopadu), dok je SDP drugi s 25,3 (27 posto u listopadu, a 31,8 u srpnju). HDZ je ostvario najveću stranačku potporu u posljednjih godinu dana, dok je u istom razdoblju podrška SDP-u najmanja. Dakako, to je posljedica odlaska Zorana Milanovića i toga što se zasad nitko od osmero kandidata nije nametnuo kao favorit.

Politički potpuno neaktivni Milanović još uvijek je najpozitivniji SDP-ov političar na visokom četvrtom mjestu iako ima potporu od samo 6,6 posto (još u rujnu 15,6 posto). Uz njega, od esdepeovaca je uvjerljivo najpozitivniji, predsjednica države nije imala nikad manju podršku, dok je rejting Mrak Taritaš u porastu jedino je još Tonino Picula na listi kao i svih proteklih mjeseci, ali mu je potpora značajno pala, s 5,9 u listopadu na 3,8 posto. Prije je uz njih bio i Josip Leko.

Iako je potpora Mostu pala u odnosu na listopad, oni su nakon pada koji su bilježili proljetos od ljeta stabilni na trećem mjestu s oko 10-postotnim rezultatom. Živi zid ima najslabiji rezultat od svibnja, s 4,3 posto (u lipnju 7,4 posto) pa slijede HNS (3,1), HSS (2,2), MB 365 (2,1), Pametno (2)…

Andrej Plenković, kojeg do srpnja (7,5 posto) nije bilo među desetoricom vodećih, sada je uvjerljivo prvi na ljestvici pozitivnog doživljaja političara s 24 posto. Što je skromno prema rezultatima koje je nekoć ostvarivao Josipović, pa je u prosincu 2013. imao rekordnih 38,8, a 25,6 zadnjeg mjeseca svoga mandata, piše Večernji list.

Predsjednica države ima najslabiju potporu otkad je na Pantovčaku te joj podrška opada već šesti mjesec. Još u veljači, neposredno nakon što je najavila smjenu Dragana Lozančića na čelu SOA-e bila je na 24,6 posto.

You may also like

0 comments