Uoči glasovanja o granici sa Crnom Gorom, prosvjedi na Kosovu

Oporbeni zastupnik bacio je u utorak suzavac u kosovskom parlamentu, a nepoznata osoba ručnu granatu na kuću jednog dužnosnika, uoči glasovanja o graničnom sporazumu s Crnom Gorom kojemu se oporba protivi.

Zastupnici su istrčali iz dvorane za sastanke parlamentarnog odbora kada je oporbeni političar otvorio punjenje sa suzavcem. Ostali su, dok je u dvorani još uvijek bilo plina, usvojili vladin plan razgraničenja s Crnom Gorom.

Istovremeno, prosvjednici su kamenjem gađali obližnju vladinu zgradu, u najnovijem valu nasilja protiv nekoliko predloženih reformi. Demonstranti tvrde da će Kosovo predati Crnoj Gori 8000 hektara svog teritorija.

Lolani mediji prenose da bi parlament o sporazumu mogao glasovati u četvrtak. Oporba je zaprijetila da će to spriječiti svim sredstvima. “Sve dok je na vlasti kriminalna vlada koja izdaje nacionalne interese, nitko se ne treba nadati da je otpor oporbe gotov”, rekao je Driton Causi koji je bacio suzavac, dok ga je s lisicama na rukama odvodila policija.

Ručna granata bačena je na kuću predsjednika vladina povjerenstva koje je izradilo granični sporazum s Crnom Gorom, izvijestila je policija. Granata nije eksplodirala, a kasnije su je uništili pirotehničari u kontroliranoj eksploziji.

Kosovo i njegovi saveznici SAD i EU tvrde da Kosovo ništa ne gubi sporazumom i da je dogovor s Podgoricom u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom. “Jamčim da Kosovo ne gubi ni pedalj svoje zemlje”, rekao je premijer Isa Mustafa na konferenciji za novinare.

You may also like