Unitaristi osporavaju izbore kao plebiscit

Koalicija katalonskih separatističkih stranaka osvojila je na nedjeljnim izborima većinu mandata u parlamentu, ali ne i većinu glasova birača. Separatistički savez “Junts pei Si” (Zajedno za da) pod vodstvom katalonskog predsjednika Artura Masa osvojio je 62 od 135 mandata. Njihovi saveznici s krajnje ljevice Narodno jedinstvo (CUP) tome su dodali još deset mandata.

“Pobijedili smo”, rekao je Mas pošto su prebrojeni svi glasovi. Pobjeda ipak nema očekivani okus jer je do apsolutne većine u parlamentu nacionalistički blok stigao s 47,8 posto glasova. “Separatisti su izgubili plebiscit”, rekao je čelnik oporbenih socijalista Pedro Sanchez.

Pablo Casado, glasnogovornik vladajuće Pučke stranke premijera Mariana Rajoya, također je naglasio da separatisti nisu uspjeli. “Ovi izbori trebali bi jednom za svagda zaključiti raspravu o neovisnosti”, rekao je.

Postotak osvojenih glasova važan je podatak jer su se nedjeljni izbori smatrali i zamjenskim referendumom o secesiji, jer pravi španjolska vlada uz potporu ustavnog suda nije dopustila. Mas je osnovao separatistički savez uoči izbora i najavio da će u slučaju osvajanja apsolutne većine pokrenuti proces odvajanja Katalonije od Španjolske koji bi trebao trajati 18 mjeseci.  Odziv je bio rekordnih 77 posto, odnosno 10 posto više nego na prethodnim pokrajinskim izborima, što pokazuje i da su Katalonci ove izbore smatrali ključnim za svoju budućnost.

You may also like