UniCreditu pala dobit u četvrtom tromjesečju

Neto dobit talijanske banke UniCredit smanjena je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju pod utjecajem jednokratnih troškova reorganizacije poslovanja i doprinosa u fondove za sanaciju banaka, a smanjeni su i prihodi od kamata i dobit od trgovanja, pokazuje u utorak objavljeno poslovno izvješće.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca banka je poslovala s neto dobiti od 153 milijuna eura, što je 10,2 posto manje nego što su zabilježili u istom razdoblju godine ranije. U cijeloj 2015. banka je zabilježila neto dobit od 1,7 milijardi eura, čime je ona smanjena 15,6 posto u odnosu na godinu ranije.

Među jednokratnim stavkama koje su prigušile poslovni rezultat u banci izdvajaju troškove restrukturiranja u neto iznosu 214 milijuna eura, prilagodbu vrijednosti Ukrsotsbanka u iznosu 298 milijuna eura neto, te uplate u fondove za sanaciju banaka u Poljskoj i Italiji u neto iznosu 173 milijuna eura i trošak konverzije kredita u francima u eurske kredite u Hrvatskoj u iznosu 138 milijuna eura neto.

Pozitivno je na rezultat utjecao otpis poreznih obveza u Austriji i Njemačkoj u iznosu 287 milijuna eura neto. Tromjesečni rezultat poduprla je porezna olakšica u iznosu 640 milijuna eura. UniCredit je inače posljednje tromjesečje 2015. zaključio s gubitkom prije poreza od 254 milijuna eura. Tromjesečni prihodi gotovo su stagnirali u odnosu na isto razdoblje godine ranije i iznosili su 5,59 milijardi eura. Pritom su neto prihodi od kamata kliznuli 1,1 posto, na 3,03 milijarde eura. Smanjena je i neto dobit od trgovanja, za 10,8 posto, na 302 milijuna eura.

Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su pak 2,7 posto, na 1,94 milijarde eura. Osjetno su pak u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju smanjeni neto otpisi i rezervacije za nenaplative kredite, za 28,3 posto, na 1,22 milijarde eura. Na kraju 2015. godine stopa adekvatnosti kapitala iznosila je prema postroženim kriterijima 10,94 posto, i uvećana je za gotovo jedan postotni bod u odnosu na kraj 2014. godine.

You may also like