Home Ekonomija UniCredit ukida 14.000 radnih mjesta

UniCredit ukida 14.000 radnih mjesta

by Petra Rajković

Najveća talijanska banka UniCredit objavila je u utorak da planira prikupiti 13 milijardi eura svježeg kapitala i očistiti bilancu od rizične imovine, dok u sklopu izmjena poslovnog modela ističe daljnji razvoj poslovanja u zapadnoj, srednjoj i istočnoj Europi.

U trogodišnjem strateškom planu, prvom u mandatu novog izvršnog direktora Jeana-Pierrea Mustiera, UniCredit je kao središnju mjeru jačanja kapitalne osnovice najavio izdanje prava u iznosu 13 milijardi eura.

Ta najveća talijanska banka i jedina talijanska od strateške važnosti za stabilnost globalnog financijskog sustava, ovih je dana prodala udio u poljskoj banci Pekao, čime je prikupila više od 2,5 milijardi eura, kao i fond za upravljanje imovinom Pioneer za 3,55 milijardi eura.

Planira još prodati i 30 posto udjela u Finecu, banci u sklopu grupe. Time planira do kraja 2019. podići stopu adekvatnosti kapitala iznad 12,5 posto, s 10,8 posto koliko je iznosila na kraju rujna.

U sklopu ‘čišćenja’ bilance u Unicreditu napominju da u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju očekuju jednokratni otpis u ukupnom iznosu od 12,2 milijarde eura, uključujući rezervacije za gubitke po kreditima u matičnoj Italiji od 8,1 milijardu eura i neto troškove restrukturiranja od 1,7 milijardi eura.

U planu je i neutralizacija rizika za ukupno 17,7 milijardi eura bruto nenaplativih kredita kroz “sekuritizirani portfelj” i prodaja “najmanje” 20 posto tog portfelja u prvoj fazi u idućoj godini, najavljeno je u utorak iz Unicredita.

Najavljeno je i otpuštanje ukupno oko 14 tisuća radnika, čime u UniCreditu žele uštedjeti 1,1 milijardi eura troškova. Ukupno ciljaju na neto godišnju uštedu u predviđenom razdoblju od 1,7 milijardi eura.

Među ključnim financijskim ciljevima u toj banci navode ostvarivanje ciljane neto dobit u 2019. godini od 4,7 milijardi eura.

U sklopu preustroja poslovanja Mustier napominje da se planiraju osloniti na “postojeće konkurentske prednosti”, uključujući “jedinstvenu mrežu u zapadnoj, srednjoj i istočnoj Europi”.  Pritom za područje srednje i istočne Europe predviđaju “daljnje jačanje vodeće uloge grupe” u toj regiji “kroz organski rast putem inovacija i digitalizacije”, ne navodeći pojedinosti.

(Agencije)

Related Posts