UniCredit ubrizgao u BankAustriu milijardu eura

Talijanska banka UniCredit ubrizgala je u austrijsku podružnicu milijardu eura kako bi prije preuzimanja poslovanja u srednjoj i istočnoj Europi koje je trenutno u nadležnosti Bank Austrije ojačala njezinu kapitalnu osnovicu, priopćeno je iz austrijske banke.

U priopćenju izdanom u subotu Bank Austrija potvrdila je medijska izvješća prema kojima su njezini dioničari odobrili prebacivanje poslovanja u srednjoj i istočnoj Europi u UniCreditovo sjedište u Milano.

“Dovršetak ponovnog izdvajanja Bank Austrijinog poslovanja u srednjoj i istočnoj Europi… i njegovo prebacivanje na UniCredit moraju još odobriti nadležna regulatorna tijela. Očekuje se da će ti postupci biti provedeni istodobno a nova će struktura stupiti na snagu 1. listopada”, navodi se u priopćenju Bank Austrije.

Iz UniCredita su izvijestili da planiraju formalno prebaciti poslovanje u srednjoj i istočnoj Europi u sjedište u Milano do kraja godine, dodajući kako ipak neće gasiti većinu od nekih petstotinjak radnih mjesta u Austriji, povezanih s tim dijelom poslovanja.

Prebacivanje će utjecati na kapitalnu poziciju Bank Austrije, pri čemu je neimenovani upućeni izvor prošlog mjeseca za Reuters kazao da bi europski regulatori mogli uvjetovati dozvolu za taj prijenos strožim kapitalnim zahtjevima za Bank Austriju.

Iz austrijske su banke u četvrtak opovrgnuli da su im regulatori postavili takav zahtjev ali su izvijestili o UniCreditovoj novčanoj injekciji od milijardu eura. “Projekt reorganizacije odvija se prema planu i omogućit će Bank Austriji da se u potpunosti fokusira na razvoj austrijskog poslovanja i da se pritom osloni na pojačanu kapitalnu strukturu zahvaljujući gotovinskom doprinosu UniCredit SpA od 4. kolovoza 2016. u iznosu milijardu eura”, navodi se u priopćenju.

Novčana je injekcija za Bank Austriju osjetljivo pitanje za UniCredit budući da u talijanskoj banci po prošlotjednim tvrdnjama dva neimenovana upućena izvora planiraju izdanjem dionica i prodajom imovine namaknuti novac kako bi riješili problem vlastitog manjka kapitala, procijenjenog na sedam do osam milijardi eura.

You may also like