Home Ekonomija UniCredit sazvao izvanrednu sjednicu direktora

UniCredit sazvao izvanrednu sjednicu direktora

by Agencije

Talijanska banka UniCredit sazvala je za utorak izvanrednu sjednicu odbora direktora na kojoj bi se trebalo raspravljati o pitanjima upravljanja i o mogućoj zamjeni izvršnog direktora Federica Ghizzonija, kazao je u ponedjeljak za Reuters upućeni izvor.

Sjednica je sazvana u utorak poslijepodne, kazao je taj izvor. U banci još nisu službeno potvrdili tu informaciju. Ghizzoni je u ponedjeljak na svečanosti u burzi u Madridu povodom otvaranja bančinog ureda u Španjolskoj kazao da je situacija u UniCreditu pod kontrolom. “U grupi se ne događa ništa dramatično, situacija je definitivno pod kontrolom… Nemamo nikakvih napetosti”, ustvrdio je izvršni direktor najveće talijanske banke po imovini, inače vlasnice Zagrebačke banke.

Financial Times i Wall Street Journal izvijestili su da odbor traži novog direktora izvan same banke zbog nezadovoljstva dioničara aktualnom upravom. U ponedjeljak je talijanska agencija ANSA izvijestila, pozivajući se također na neimenovane izvore, da će talijanski regulator za financijska tržišta CONSOB staviti pod povećalo upravu i upravljačku strukturu UniCredita s obzirom na izvješća u američkom i britanskom financijskom tisku.

Ghizzoni je na čelu UniCredita od 2010. a u posljednje vrijeme suočen je sa zahtjevima za ostavkom zbog sve izraženijeg nezadovoljstva dioničara slabim rezultatima bančinih dionica, prenapregnutom kapitalnom pozicijom i niskom profitabilnošću u usporedbi s onom konkurencije, napominje Reuters..

Na te su se nevolje nadovezali i problemi u austrijskom ogranku Bank Austria, koji je najavio preustroj, uključujući otpuštanje nešto više od dvije tisuće zaposlenih.

U takvom je okruženju Reuters prošlog tjedna izvijestio, pozivajući se na neimenovane izvore, da su dioničari koji predstavljaju 15 posto vlasničkog udjela u banci zatražili od predsjedatelja odbora direktora Giuseppea Vite da pronađe načina da ojača upravnu strukturu banke, uključujući i mogućnost imenovanja novog izvršnog direktora.

Related Posts