UniCredit preuzeo upravljanje Bank Austriom. Cilj je restrukturiranje

Talijanski zajmodavac UniCredit najavio je u ponedjeljak da će u ožujku kormilo u njegovoj austrijskoj podružnici preuzeti novi izvršni direktor u sklopu intenziviranja procesa restrukturiranja posrnulog poslovanja s austrijskoj podružnici. Na čelo UniCredit Bank Austrije doći će početkom ožujka 45-godišnji Robert Zadrazil, koji će zamijeniti aktualnog izvršnog direktora Willibalda Cernka. Zadrazil trenutno vodi odjel za privatno bankarstvo Bank Austria.

“Idealno je vrijeme za smjenu generacija”, konstatirao je u priopćenju predsjednik nadzornog odbora Bank Austria Erich Hampel. “Uvjeren sam da je Robert Zadrazil pravi menadžer koji će uspješno voditi i oblikovati našu banku na temelju postojećih koncepata i donesenih odluka”, dodao je.

Austrijski mediji podsjećaju da je Cernko obavljao dužnost izvršnog direktora u Bank Austrija od 2009. i da mu je novi mandat odobren u listopadu prošle godine. Njegov nasljednik Zadrzil zaposlen je u Bank Austria od 2001. U kolovozu 2007. preuzeo je odjel globalnih financija u srednjoj i istočnoj Europi a u rujnu 2011. i vodeću dužnost u odjelu za privatno bankarstvo u Bank Austria. Austrijska novinska agencija APA napominje da će do kraja godine milanska središnjica bankovnog koncerna preuzeti i izravno upravljanje velikim Bank Austrijinim odjelom za srednju i istočnu Europu.

Čelnik UniCredita Federico Ghizzoni ponovo je u ponedjeljak iskazao punu podršku štednji i novim ciljevima, istaknuvši kako od promjene na čelu Bank Austrije očekuje “ključni impuls” za proces restrukturiranja, koji je najavljen u prosincu prošle godine a predviđa temeljitu reorganizaciju poslovanja s građanima radi značajnog smanjenja troškova. Po Ghizzonijevim bi riječima proces konsolidacije osim poslovanja s građanima trebao obuhvatiti i odjele za privatno, korporativno i investicijsko bankarstvo.

Bank Austria je u planu restrukturiranja najavljenom u prosincu povećala planirane uštede do 2018. na 300 milijuna eura, najavljujući smanjenje broja poslovnica sa 190 na 120. Kao mogućnost razmatrala se i prodaja, od čega se na kraju odustalo. U izvješću za prvih devet mjeseci 2015. banka je izvijestila da joj se dobit prije poreza smanjila 30 posto, navodeći kao razlog troškove konverzije kredita u švicarskim francima u eurske kredite u Hrvatskoj, a među utezima izdvojili su i slabi gospodarski rast i niske kamate.

You may also like

0 comments