UniCredit ima sjajan dojam sa sastanka sa premijerom

Carlo Vivaldi, UniCreditov direktor za srednju i istočnu Europu, kazao je u srijedu u Beču da želi da hrvatski mandatar Tihomir Orešković napravi dobar posao s reformama u Hrvatskoj te da je u Kitzbuehelu ostavio dobar dojam.

Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji u Beču, Vivaldi je potvrdio da se nedavno sastao s mandatorom Tihomirom Oreškovićem u austrijskom Kitzbuehelu te da osobno ima dobar dojam s tog sastanaka. “Imao sam priliku čuti njegov program i ideje i oni idu točno u smjeru stvaranja pozitivne budućnosti za zemlju. Rekao sam mu da imamo isti interes vezan uz razvoj zemlje, smanjenje razine zaduženosti, poboljšanja rejtinga i neke reforme”, rekao je Vivaldi. Zagrebačka banka, kao vodeća banka u Hrvatskoj, podržat će njegov program, kazao je Vivaldi na konferenciji na kojoj je UniCredit predstavio novu studiju o bankarskom sektoru.

Ekonomsko okruženje za banke u srednjoj i istočnoj Europi (SEE) bilo je u 2015. pozitivno, a većina zemalja regije zabilježila je snažan gospodarski rast, zahvaljujući visokoj razini integracije s eurozonom i čvrstim makroekonomskim temeljima, navodi UniCredit u toj studiji. Bankarski sektori u većini zemalja ostali su profitabilni, iako se razina dobiti normalizira na drugačijoj, nižoj razini u usporedbi s razdobljem prije krize, jedan je od zaključaka najnovije studije o bankarskom sektoru u SEE regiji, koju je proveo UniCreditov Odjel strateške analize za tu regiju, a pokriva 13 zemalja.

Ubuduće se očekuje da će gospodarski rast dati dodatan poticaj kreditiranju, a udjeli neprihodujućih kredita, koji su u nekim zemljama trenutno na visokim razinama, trebali bi pasti, rečeno je u srijedu prilikom predstavljanja te studije na 21. Forumu srednje i istočne Europe u organizaciji Euromoneya u Beču.  „Iako su glavno obilježje regije i dalje razlike između pojedinih zemalja, u bankarskim sektorima u srednjoj i istočnoj Europi zabilježeni su određeni pozitivni trendovi. U nekim zemljama došlo je do rasta kreditiranja, a bankarski sektori uglavnom su ostali profitabilni. U srednjoj i istočnoj Europi sve je snažniji održiviji model financiranja u kojem lokalni depoziti postaju sve važnijim izvorom financiranja“, izjavio je Carlo Vivaldi, UniCreditov direktor za srednju i istočnu Europu. Bez obzira na to, istaknuo je, banke moraju posvetiti veliku pozornost okruženju niskih kamatnih stopa, regulatornim pritiscima, kretanjima na tržištima u nastajanju, geopolitičkim napetostima i posljedicama migracija.

Većina zemalja SEE regije zabilježila je u 2015. dinamičnije stope rasta nego prethodnih godina s rastom BDP-a od 0,6 posto u Srbiji do 4,3 posto u Češkoj. Jedine iznimke su Rusija, koja se morala nositi sa snažnim padom cijena nafte i američkim i europskim sankcijama, te Ukrajina, koja se suočila s gubitkom velikih proizvodnih kapaciteta u istočnom dijelu zemlje. Osim toga, nove članice EU-a iz srednje Europe pokazale su se otpornijima na promjene u raspoloženju investitora prema tržištima u nastajanju u drugoj polovici 2015. Tako su se zemlje EU-CEE okoristile takvim trendovima da zabilježe viškove na tekućem računu platne bilance ili niže deficite, zahvaljujući snažnom izvozu u eurozonu, niskim cijenama sirovina i energenata i velikim viškovima na kapitalnom računu koji su u najvećem posljedica priljeva sredstava iz fondova EU.

Ekspanzivnija monetarna politika i snažnija domaća potražnja dale su dodatan poticaj. „Bankovno kreditiranje popravilo se u nekim zemljama, posebno u srednjoj Europi. U segmentu kredita kućanstvima, lokalne valute dobivaju na važnosti u usporedbi s kreditima u stranoj valuti, što znači da su nekadašnje slabosti sve manje“, rekao je Mauro Giorgio Marrano, zamjenik direktora UniCreditova Odjela strateške analize za srednju i istočnu Europu.  Većina lokalnih bankarskih sektora održala je profitabilnost tijekom proteklih godina, a prosječni omjer kredita i depozita znatno se popravio sa 122 posto u 2008. godini na 101 posto u 2015.  UniCreditovi analitičari očekuju da će gospodarski oporavak regije u budućnosti imati pozitivan utjecaj na kreditiranje, posebno u zemljama koje su dosad u tomu zaostajale. Očekuje se da će profitabilnost ostati iznad zapadnoeuropskih razina.

Unatoč određenim izazovima, UniCredit se smatra dugoročnim, strateškim investitorom u srednju i istočnu Europu koji želi razvijati poslovanje u regiji, kako s poduzećima, tako i s fizičkim osobama. Ova bankarska grupacija je u 2015. godini stekla preko 1,2 milijuna novih klijenata u svim zemljama SEE regije u kojima je prisutna, te planira svoju bazu klijenata povećati za dodatni milijun svake godine do 2018.  U skladu sa strateškim planom, UniCredit će uložiti 1,2 milijarde eura u digitalizaciju s ciljem usklađivanja s novim trendovima u ponašanju klijenata, kao i smanjenja troškova.

Predviđa se da će broj korisnika internet bankarstva porasti s trenutnih 5 milijuna na 10 milijuna, a da će broj korisnika mobilnog bankarstva porasti s trenutnih milijun na 7 milijuna u iduće tri godine. Očekuje se da će obujam plasiranih kredita narasti za 20 milijardi eura, na 106 milijardi 2018. godine UniCredit je i dalje bankarska grupacija broj jedan u SEE regiji kad je riječ o mreži, ukupnoj aktivi i geografskoj rasprostranjenosti. Grupacija u ovoj regiji ima široko rasprostranjenu mrežu od gotovo 3.100 poslovnica u 13 zemalja na koju otpada oko četvrtine njenih ukupnih prihoda. UniCredit u regiji ima preko 25.000 međunarodnih korporativnih klijenata.

Uz to, ta grupacija ima dugogodišnje iskustvo s državnim programima financiranja i EU fondovima u toj regiji, što je rezultiralo s više od dvije milijarde eura odobrenih sredstava iz EU fondova i 1,3 milijarde eura ugovorenih sredstava.  „Regija srednje i istočne Europe dosljedno daje snažan doprinos financijskim rezultatima Grupe zahvaljujući širokoj diversifikaciji klijenata i proizvoda i geografskoj diversifikaciji. S planiranim prijenosom upravljanja vlasničkim udjelima u srednjoj i istočnoj Europi izravno pod UniCredit SPA do kraja 2016. učinit ćemo još jedan korak prema štedljivijoj strukturi upravljanja i učinkovitijem upravljanju kapitalom i likvidnošću“, zaključio je Carlo Vivaldi.

You may also like

0 comments