UNICEF: Značajno povećano nasilje nad djecom u Siriji

Patnja djece u Siriji značajno se povećala 2016. godine, objavio je u ponedjeljak UNICEF zajedno s podacima o broju ubojstava, ozljeđivanja i novačenja djece u vojsku. Najmanje 652 djeteta umrla su 2016. u vojnim sukobima u Siriji, što je najviše u zadnje tri godine, otkako UNICEF prati broj stradale djece na tom području.

Broj djece koja su uvučena u borbi skočio je iznad 850, što je dvostruko više nego u 2015. godini. “Dubina patnje je bez presedana”, rekao je Geert Cappelaere, šef UNICEF-a za područje Bliskoga istoka. Nakon šest godina rata, procjenjuje se da šest milijuna sirijske djece ovisi o humanitarnoj pomoći.

Četvrt milijuna ih je zarobljeno u opkoljenim područjima i odsječeno od takve pomoći. Djeca ne umiru samo od bombi i metaka, već i zbog nedostatka liječnika i osnovnih usluga, navodi UNICEF. Nekoliko milijuna djece postali su izbjeglice unutar Sirije, dok ih je 2,3 milijuna pobjeglo preko granice, u druge zemlje u regiji.

Kako raste ukupna patnja u Siriji, sve veći broj obitelji poduzima ekstremne korake, gurajući svoju djecu u brak ili posao. “Djeca u Siriji suočena su sa stalnim strahom što će imati teške posljedice na njihovo zdravlje i budućnost”, izjavio je Cappelaere.

You may also like