UNHCR osudio protjerivanje Roma iz Francuske

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava (UNHR) Zeid Raad Al Husein osudio je u petak “sustavnu nacionalnu politiku prisilnog izgona Roma” iz Francuske, dva tjedna nakon evakuacije jednog od najstarijeg ‘divljeg’ naselja u toj zemlji.

“Sve se jasnije pokazuje da postoji sustavna nacionalna politika prisilnog izgona Roma”, navodi visoki povjerenik u priopćenju. “Odbor za uklanjanje rasne diskriminacije i Odbor za ljudska prava ranije su ovaj tjedan pozvali Francusku da se suzdrži od takvih izgona u kojima ne ponudi alternativni smještaj”, rekao je Zeid te dodao: “Pridružujem im se i tražim od Francuske da tu kažnjeničku i razarajuću politiku zamijeni istinski inkluzivnom” politikom.

Naselje Samaritain (Samaritanac), jedno od najstarijih romskih neplanski podignutih naselja u Francuskoj, uklonjeno je krajem kolovoza unatoč intervenciji biskupa i nazočnosti djece školaraca te mobilizaciji građana. Ta je odluka potaknula val kritika. “Izgon je proveden bez upozorenja koje je trebalo biti objavljeno najmanje 24 sata ranije”, rekao je Zeid. Do danas većina protjeranih Roma živi u šatorima uz pomoć aktivista civilnoga društva koje pomaže da djeca nastave školovanje. Visoki povjerenik je rekao da i druge zemlje u Europi provode zadnjih godina prisilno protjerivanje. Osim Francuske to su još Albanija, Bugarska, Češka, Grčka, Italija, Mađarska, Rumunjska, Rusija, Srbija, Turska i Velika Britanija.

You may also like

0 comments