Unatoč krizi rekordna štednja u BIH

Unatoč sve većem siromaštvu i teškom gospodarskom stanju u Bosni i Hercegovini, rast štednih uloga u toj zemlji je nastavljen i oni su sada na rekordnoj razini, pokazuju u petak podaci Središnje banke BiH.

Krajem rujna na depozitnim računima poslovnih banaka bilo je 9,62 milijardi konvertibilnih maraka (4,92 milijarde eura), za 719 milijuna KM (367,7 milijuna eura) ili 8,1 posto više nego u istom razdoblju lani. Na oročene i štedne depoziti otpada 56 posto, a ostatak su iznosi na transakcijskim računima i depozitima po viđenju. Najpopularnija je štednja u europskoj valuti. Najviše depozita je u eurima 53,2 posto, u konvertibilnim markama 41,3 posto, a tek 5,5 posto je u nekoj drugoj valuti.

Iz Središnje banke BiH ističu da se u stalni rast štednih uloga traje od 2008. koja se smatra prvom recesijskom godinom. Svake godine depozitni računi u BiH rasli su između 8 i 15 posto. To je sveukupno povećanje štednje za 4,41 milijardu KM (2,25 milijardi eura), odnosno 84,8 posto. U banci ocjenjuju da je to dokaz stabilnost bankarskog sustava u BiH i povjerenja građana u taj sustav.

You may also like

0 comments