UN će u nedjelju tražiti zeleno svjetlo Sirije za dozvolu ispuštanje iz zraka humanitarne pomoći za stotine tisuća osoba opkoljenih u zemlji, izvijestili su u petak diplomati.

Šef UN-ovih humanitarnih operacija Stephene O’Brien je rekao na zatvorenom sastanku Vijeća sigurnosti da je ta dozvola režima Damaska potrebna za upućivanje hrane i lijekova opkoljenim osobama, žrtvama petogodišnjeg građanskog rata.

Francuska, predsjedavajuća u Vijeću sigurnosti u lipnju je u petak tražila od Rusije da izvrši pritisak na svog sirijskog saveznika kako bi olakšala pristup humanitarne pomoći. “Apsolutni prioritet je potaknuti one koji imaju upliv na Damask, počevši od Rusije, da jako povećaju pritisak na režim”, rekao je francuski predstavnik u UN-u Francois Delattre prije sastanka Vijeća sigurnosti posvećenog načinima pomoći opkoljenim osobama u Siriji.

Oko 600.000 osoba, prema podacima UN-a žive u 19 područja koja su opkolile uglavnom postrojbe režima i blizu 4 milijuna u teško dostupnim područjima. Među njima ima puno pothranjenih osoba. Ispuštanje pomoći iz zraka je otežano jer je nebo puno ruskih, sirijskih i zrakoplova međunarodne koalicije koju vode SAD.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric je rekao da će za prijevoz pomoći biti potrebni helikopteri. “U urbanim zonama ispuštanje pomoći iz zrakoplova nije moguće. Svaki helikopter može prevesti oko 3 tone i mora sletjeti da bi ih istovario”, dodao je. U ratu u Siriji je od ožujka 2011. poginulo 280.000 osoba i više od polovine stanovništva je iselilo iz domova.

Related Posts