Home Geopolitika UN završio misiju na Haitiju, napetost ne jenjava

UN završio misiju na Haitiju, napetost ne jenjava

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Misija Ujedinjenih naroda koja na Haitiju djeluje više od 13 godina, u četvrtak se službeno završila dok u zemlji ponovo raste društveno-politička napetost.[/vc_column][vc_column width=”2/3″] Završetak UN-ove misije za stabilizaciju Haitija (MINUSTAH) simbolično je označen spuštanjem UN-ove zastave u glavnoj vojnoj bazi međunarodne organizacije, u nazočnosti predstavnika domaće vlasti i stranih diplomata.

“Još puno toga treba učiniti da Haiti postigne trajnu stabilnost i razvoj kojima svi težimo”, istaknula je Sandra Honore koja je vodila MINUSTAH u zadnje četiri godine.

[/vc_column][/vc_row]

UN-ove snage su raspoređene 2004. nakon odlaska predsjednika Jean-Bertranda Aristidea kako bi se zaustavilo nasilje u prijestolnici Port-au-Princeu. No nikad nisu zadobile povjerenje Haićana.

Brojni pristaše bivšeg predsjednika još ih doživljavaju kako okupacijsku vojsku. Gnjev prema međunarodnim vojnicima dodatno se povećao nakon otkrića skandala o spolnom zlostavljanju Haićana.

Ugled im se dodatno umanjio nakon listopada 2010., kada su nepalske plave kacige unijele koleru u zemlju prouzročivši smrt više od 10.000 Haićana. MINUSTAH-ov mandat je 13 godina bio pomoći Haitiju da postigne društveno-političku stabilnost obučavajući njegovu nacionalnu policiju. No svečana proslava završetka misije održala se par sati nakon još jednog burnog prosvjeda u prijestolnici.

[quote_box name=””]

Istraga protiv ICC-ovih tužitelja

Puna istraga će se otvoriti o navodima objavljenim u medijima protiv dvoje zaposlenika Ureda tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC), priopćio je taj sud u četvrtak.

“Obavijestila sam Neovisno kontrolno tijelo (MCI) kojim raspolaže sud u svom pravnom okviru, o navodima u vezi s dvoma zaposlenicima mog ureda. MCI je rekao da će taj slučaj biti predmet pune istrage”, rekla je Fatou Bensouda, sadašnja glavna tužiteljica ICC-a, prenosi se u priopćenju.

Istraga počinje nakon “nedavnih navoda objavljenih u glasilima u vezi s kažnjivim ponašanjem bivšeg glavnog tužitelja” Luisa Morena Ocampa te “nekih bivših i sadašnjih zaposlenika Ureda”, dodala je, ne otkrivajući sadržaj tih “neugodnih” navoda. “Kao glavna tužiteljica postajem zabrinuta i shvaćam te optužbe veoma ozbiljno”, rekla je Fatou Bensouda, pozivajući na “suzdržavanje od nagađanja” i na “poštovanje procedure”.

Napisi koje su neki mediji počeli objavljivati u prošli petak, upereni su protiv bivšeg glavnog tužitelja ICC-a a temelje se na “40.000 dokumenata, među kojima je i privatna elektronička pošta” i bave se Ocampovim “privatnim financijskim transakcijama”, navodi sud koji kaže da “nije znao” za njih.

[/quote_box]

Related Posts