UN zarinut zbog migrantske krize u Europi

Nova ograničenja za migrante na balkanskoj ruti “stvaraju kaos na nekoliko graničnih prijelaza”, ocijenila je u srijedu UN-ova agencija za izbjeglica (UNHCR) i osudila “restriktivne mjere” nekoliko zemalja, uključujući Austriju, Sloveniju i Makedoniju.

Mjere koje su uvele Austrija i balkanske zemlje “stvaraju golemi pritisak na Grčku koja se bori sa sve većim brojem ljudi kojima treba smještaj i pomoć”, priopćio je UNHCR. Zbog dnevnih kvota i profilacije prema nacionalnosti, migranti bi mogli zapeti na granicama bez krova nad glavom i iz očaja se obratiti nemilosrdnim krijumčarima ljudi, upozorava agencija.

Iako izbjeglice bježe od ratova i progona, “čini se da su neke europske zemlje više usredotočene na to kako migrante držati dalje od sebe nego na odgovornost za upravljanje izbjegličkim valom i za rad u općem interesu”, navodi se u priopćenju. Grčka policija počela je u utorak ujutro premještanje autobusima u Atenu stotina afganistanskih migranata, blokiranih na grčko-makedonskoj granici nakon što je Makedonija odbila pustiti ih na svoj teritorij kako bi nastavili svoj put prema sjevernoj Europi.

Najmanje sedam autobusa krenulo je prema Ateni s brojnim afganistanskim obiteljima koje bi trebale biti privremeno smještene u prihvatne centre blizu glavnog grada, rečeno je iz policijskog izvora. Oko 600 Afganistanaca prosvjedovalo je u ponedjeljak na željezničkoj pruzi blizu graničnog prijelaza Idomeni zahtijevajući “otvaranje granice” te osuđujući odluku Makedonije da ih ne pusti proći. Trojica su probila policijsku prepreku i preskočila graničnu pregradu prije nego su uhićeni s makedonske strane.

Ukupno 4000 migranata nalazilo se u utorak u Idomeniju, među kojima brojni Sirijci i Iračani, kojima je dopušteno preći granicu ali “u usporenom ritmu”. Talijanska obalna straža istovremeno je objavila da je u utorak između Tunisa i Sicilije spasila 700 imigranata i pronašla četvoro mrtvih.

Više od 110.000 ljudi, bježeći pred ratovima i siromaštvom u Africi i na Bliskom istoku, stiglo je ove godine u Grčku i Italiju, što je veliki porast u odnosu na 2015., objavila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Grčka je u utorak izrazila prosvjed Austriji, ocijenivši njezinu inicijativu organiziranja ministarskog sastanka u srijedu u Beču neprijateljskom akcijom, objavilo je grčko ministarstvo vanjskih poslova. “Tom jednostranom, nimalo prijateljskom akcijom pokušava se u odsutnosti Grčke, donijeti odluke izravno povezane s grčkim granicama”, kaže se u priopćenju.

Austrija je sazvala sastanak ministara vanjskih i unutarnjih poslova zemalja balkanske migrantske rute kako bi koordinirali svoje kontrole granica. Austrija je sazvala sastanak kako bi uskladila politike prema migrantima duž balkanske rute nakon što je u petak uvela dnevne kvote na svojim granicama, kazali su izvori iz ministarstva unutarnjih poslova agenciji dpa. Sastanak će se održati dan prije sastanka ministara unutarnjih poslova i pravosuđa EU-a u Bruxellesu. Austrija je odlučila da će primati samo 80 zahtjeva za azil na dan i propuštati još 3200 izbjeglica koje žele otići u Njemačku. Na sastanak je pozvala ministre Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

You may also like

0 comments