UN započeo sa sirijskim mirovnim pregovorima usprkos bojkotu oporbe

Nastavak mirovnih pregovora o Siriji nakon dvije godine je “potpuni neuspjeh”, rekao je u petak zapadni diplomat pošto je UN objavio da se pregovori nastavljaju unatoč bojkotu oporbe.

UN-ov izaslanik za Siriju Staffan Mistura pozvao je vladu i oporbu na razgovore u Ženevi, gdje bi se s njima susreo u odvojenim prostorijama. No, glavno oporbeno Visoki pregovarački odbor (HNC) to je dosad odbijalo, ustrajući da najprije prestanu zračni udari i opsada gradova. Time se usprotivilo pozivima Washingtona da iskoristi “povjesnu priliku” i pristane na razgovore bez uvjeta.

Mistura će kao što je i predviđeno otvoriti pregovore u petak susretom s izaslanstvom sirijske vlade, predvođenim sirijskim veleposlanikom pri UN-u Basharom al Jaafarijem. Sastanci s “ostalim sudionicima” održat će se “naknadno”, stoji u priopćenju UN-a u kojem se ne navode pojedinosti. Jaffari je u petak kasno poslijepodne došao u zgradu u kojoj bi se pregovori trebali održati, ali nije davao izjave. “Potpuni neuspjeh”, rekao je neimenovani zapadni diplomat opisujući pregovore kao vjetar u leđa sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu. “S kime će pregovarati? Ako želite pregovore, morate imati partnera. Ovo je krasna prilika da režim pokaže da ima dobru volju”, dodao je.

Ako predstavnici oporbe dođu na pregovore, “reći će vam da dolaze u svoje osobno ime”, rekao je diplomat. HNC sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji priopćio je ranije u petak da neće ići u Ženevu nego će nastaviti razgovore u Rijadu kako bi donio konačnu odluku o sudjelovanju u mirovnim pregovorima u Švicarskoj. Ključni članovi oporbe uvjetovali su svoje sudjelovanje na pregovorima ispunjavanjem određenih uvjeta, među kojima su prestanak bombardiranja i blokada u Siriji.

Čelnik Odbora Riyad Hijab izjavio je da članovi HNC-a ne vjeruju u uspjeh tih pregovora. “Mi ne idemo na pregovore jer nismo prihvatili dnevni red. Ranije smo rekli da ne želimo nikakvu ulogu (sirijskog predsjendika) Bashara al-Assada u budućnosti Sirije”, rekao je Hijab u četvrtak navečer za televiziju Al Arabija. Drugi ključni oporbeni faktor Kurdi, koji kontroliraju veći dio sjeveroistoka Sirije i potvrdili su se u borbi s Islamskom državom na terenu, isključeni su iz pregovora na zahtjev Turske. Kurdi kažu da su bez njihove prisutnosti pregovori osuđeni na propast.

You may also like